Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skadegörelse var inte hatbrott

Skadegörelsen hos judiska församlingen i Malmö i september förra året bedöms inte som ett hatbrott och utredningen läggs ner. Det beskrevs först som ett attentat, men kan enligt åklagaren ha varit ett pojkstreck.

Skadegörelsen hos judiska församlingen i Malmö i september förra året bedöms inte som ett hatbrott och polisutredningen läggs nu ner. Händelsen beskrevs inledningsvis som ett attentat och väckte stor uppmärksamhet.
I ett pressmeddelande spekulerar åklagare Hans Harding i stället om "ett urspårat pojkstreck begånget av ett kompisgäng som söker uppmärksamhet".
En ruta i församlingens entrédörr krossades med en sten. Därefter avfyrades ett knallskott "utan särskild sprängverkan", skriver åklagaren.
Två unga män som befann sig i närheten var inledningsvis misstänkta, men misstankarna mot dem är nu avskrivna.
Åklagare och polis ser kopplingar mellan det som hände hos judiska församlingen och en annan skadegörelse i Malmö fem dagar tidigare.
Gå till toppen