Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Är den akademiska friheten hotad?

Magnus Zetterholm, docent i Nya testamentets exegetik, har startat sajten academicrightswatch.se, tillsammans med professor Erik J Olsson i syfte att bevaka den akademiska friheten vid landets högskolor.

Magnus ZetterholmBild: Foto: Privat
Är den akademiska friheten hotad?
– Vi menar att den är det. Undersökningar visar att Sverige kommer ganska långt ner när det gäller den akademiska friheten, efter både Grekland, Italien, Portugal och Litauen när man jämför juridiska regelverk.
– Vi menar också att man bortser från regelverk och utsätter medarbetare för repressalier när de opponerar sig.
När bestämde ni er för att starta sajten?
– Upprinnelsen är ett djupt missnöje med hur universiteten styrs och sköts. Vi har båda två varit inblandade i ärenden där vi upplever att den akademiska friheten har kränkts. Det finns ett personligt intresse, men också en ambition att kunna göra något åt det här på ett kreativt sätt.
Hur ska sajten fungera?
– Vi ska redovisa goda och dåliga exempel på hur den akademiska friheten i vid mening fungerar på lärosäten i Sverige. Uppgiftslämnare kan vara anonyma.
Utvecklingen låter oroväckande?
– Det är klart vi är oroliga. Om universiteten inte kan vara den plats där man har den friaste tänkbara debatten så kommer det att få återverkningar på demokratin, eftersom vi utbildar nästa generation makthavare.
Akademisk frihet i högskolelagen, paragraf 6: Forskningsproblem får fritt väljas, forskningsmetoder får fritt utvecklas, forskningsresultat får fritt publiceras.
Gå till toppen