Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Majoritet vill höja regionskatt

Miljöpartiet kräver nu höjd regionskatt för att trygga vården i Skåne. Mp får stöd av både Folkpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Flera partier vill höja regionskatten för att trygga vården i Skåne.Bild: Foto: Göran Olsson
"Vi vill höja skatten för att trygga den skånska sjukvården." Det skrev i går Miljöpartiets skånska ordförande Petter Forkstam och de båda regionråden Monika Ekström (MP) och Anders Åkesson (MP) i en debattartikel i Sydsvenskan.
Därmed lämnar de femklöverns linje att hålla regionskatten oförändrad. Skattesatsen i regionen är 10,39 kronor. En höjning med 50 öre skulle betyda ett tillskott med ungefär en miljard.
- Vi ser att det finns flera behov, inte minst att stärka primärvården, sjukhusen, barn och ungas hälsa. Snart går vi in i budgetdiskussionen för 2014 och då vet alla var vi står, säger Anders Åkesson (MP).
Socialdemokraterna välkomnar Miljöpartiets utspel och har länge begärt högre skatt i Region Skåne, liksom Vänsterpartiet.
Och nu finns det fler partier som öppnar för höjd skatt. Regionrådet Mats Persson (FP) företräder ett av dem.
- Det är ingen hemlighet att vi också tidigare har varit öppna för en skattehöjning och det är vi även nu. Vi har haft två röda förlustår i regionen och om det fortsätter så här är en skattehöjning nödvändig, säger han.
Sverigedemokraternas regionråd Jens Leandersson vill också höja skatten.
- Jag tyckte att vi behövde en försiktig skattehöjning redan 2013, men jag var oense med mitt parti. Det får bli en diskussion, men det är mer och mer uppenbart att det är svårt att reda ut ekonomin annars. Sjukvården behöver det, säger han.
Varken Miljöpartiet, Folkpartiet eller Sverigedemokraterna vill dock säga vilken skattenivå de vill ha.
Miljöpartiet inväntar regionens delårsbokslut i maj.
- Vi får se hur stora underskotten är på sjukhusen och hur kostnadsläget är inför 2014. Det handlar i slutändan om att generationen som lever nu inte ska äta hela kakan och nästa års kaka, säger Anders Åkesson (MP).
Moderaterna har tidigare motsatt sig höjd skatt i Skåne. Nu låter regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M) frågan vara öppen:
- Varje år är ett nytt år och frågan är för tidigt väckt. Vi tar diskussionen när det är dags för förhandlingar senare i vår. Då har vi mer på fötterna om hur Skåne mår och vi får en prognos för konjunkturen.
Gå till toppen