Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skylt vid Halabja-minnesträdet

Det blir en skylt vid Halabja-minnesträdet som ska planteras i Folkparken. Det har en enig kommunstyrelse beslutat.

Föreningen Kurdiska projekt har velat plantera ett träd i Folkparken till minne av offren vid militäroperationen Anfal och attacken mot civilbefolkningen i Halabja i irakiska Kurdistan 1988 samt mot användande av kemiska vapen. Tekniska nämnden sa ja till ett träd - men den borgerliga majoriteten i nämnden sa nej till en skylt och ville att kommunstyrelsen skulle ta upp ärendet för att fatta ett principbeslut.
- För oss är detta prejudicerande, om vi beviljar för en så är det likabehandlingsprincipen som gäller, då är det fritt fram för vem som helst att söka. Vi kan få 300 träd i Stadsparken eller Folkparken till minne av massakrer och det är kanske inte riktigt det vi vill gå och titta på, sa tekniska nämndens ordförande Ronny Johannessen (M) till Sydsvenskan.
Vid kommunstyrelsens möte lyfte Socialdemokraternas Anna-Lena Hogerud fram aspekten att man måste kunna hitta till trädet.
- Därför är det viktigt att märka ut platsen tydligt och förklara vad det är för någonting, säger hon.
Det resonemanget kunde kommunstyrelsens ordförande Mats Helmfrid (M) och hans borgerliga kollegor i kommunstyrelsen köpa. Helmfrid menar också att det faktum att attacken mot Halabja definieras som ett folkmord vägdes in.
- Det kan man tolka som ett riktmärke framöver, säger han.
Sirwan Dabagh, som är en av dem som driver föreningen Kurdiska projekt, är glad över beskedet att det blir en skylt.
- Attacken mot Halabja var den enskilt största attacken med kemiska vapen mot civila sedan andra världskriget. Så det här är inte bara viktigt för kurder utan för alla. Kemiska attacker av galna diktatorer kommer troligtvis att hända igen och jag tycker att Lund, som kunskapens stad, ska ha en symbol som visar att staden är emot användandet av kemiska vapen, säger han.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen