Annons

Annons

Annons

Nyheter

Andra möjligheter än mamma

Yankee Shenga sitter i korridoren på översta våningen i studenthuset där hon bor, ett gammalt stenhus i centrala Calcutta.Hon kommer från Sikkim i nordöstra Indien, men är i Calcutta för att göra något både hennes mamma och mormor ville men inte kunde – vidareutbilda sig.

Tuff tillvaro för fattiga. ”Fattiga kvinnor måste kämpa hårt. I Sikkim där jag kommer från, och på andra platser i Indien, jobbar många som hemhjälp. Efter att de städat och lagat mat hos någon annan måste de sköta sina egna hem”, säger Yankee Shenga.

Bild: Foto: Karim Mostafa

Annons

Det är förmiddag och Yankee Shenga ska snart gå till en föreläsning. Hon läser ekonomi vid en högskola i närheten. Utbildningen är klar om ett år, då ska hon fortsätta på masternivå.Hon ska söka till skolor i Delhi och Bangalore, för där finns bra universitet. Utbildning är viktigt för Yankee Shenga.– En man som inte är välutbildad kan alltid hitta ett jobb ändå. Han kan starta ett företag eller jobba inom andra yrken. Om en kvinna inte är utbildad finns inte samma alternativ. Att jobba i en affär kanske, men inte mycket annat. Män är friare.Det finns mycket annat som också skiljer män och kvinnor åt i dagens Indien enligt Yankee Shenga. Hon tycker att kvinnor utsätts för mer press från samhället, på alla plan.– Många har en trångsynt inställning och menar att tjejer inte ska göra saker som att röka eller dricka, men de säger inte något om killar gör samma sak. Kläder likaså. Tjejer bedöms utifrån vad de har på sig, men inte killar.Men mycket har förändrats sedan tidigare generationer. När Yankee Shengas mamma växte upp var möjligheterna för kvinnor färre. Hon ville vidareutbilda sig, men det var svårt.– Mamma gick i skolan, men hon fortsatte aldrig på universitetet. Hon hade mycket press på sig att ta hand om hemmet. Att laga mat, ta ansvar för städning. Det fanns inte tid att studera. Det var annorlunda för hennes bror. När han kom hem från skolan kunde han plugga och leka.Själv har hon inte någon sådan press hemifrån. Hennes mamma vill att hon ska få alla möjligheter till utbildning. Men hos många lever förväntningarna kvar att kvinnorna ska stå för det obetalda hemmaarbetet.– Vid sammankomster och religiösa högtider gör kvinnorna nästan allt jobb. De gör i ordning maten och sköter alla förberedelser, medan männen har tid att umgås. Tanken att det skulle vara tvärtom är nog konstig för många, säger Yankee Shenga.Indien har väldens näst största befolkning och har en snabbt växande ekonomi. Men klyftorna mellan fattig och rik är stora. Och kvinnor i fattigdom är ofta dubbelt utsatta.– Fattiga kvinnor måste kämpa hårt. I Sikkim där jag kommer från, och på andra platser i Indien, jobbar många som hemhjälp. Efter att de städat och lagat mat hos någon annan måste de sköta sina egna hem. De jobbar hårdare än någon annan, säger hon.Vilka fördelar har då kvinnor som inte män har? Yankee Shenga kommer först inte på något. Men så nämner hon de emotionella banden inom familjen och att mamman där har en starkare ställning.– Jag tror det är väldigt vanligt att barn står närmare mamman. Vad det än är – glädje eller sorg – så delar man det först med sin mamma.Yankee Shenga ser inte många ljuspunkter när det gäller kvinnornas situation i Indien, men hon konstaterar att kvinnor nog har mindre makt än män överallt i världen.– Här i Indien är utbildning det bästa sättet att ändra på det. Det är därför tjejer i min generation studerar så hårt, säger hon.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan