Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Köksstandard håller inte måttet

Det är nästan omöjligt för äldre och funktionsnedsatta att laga lunch eller koka kaffe i kök med standardmått. Reglerna är inte utformade efter människors praktiska behov. Det visar Tina Helle, doktorand på Lunds universitet, i sin kommande avhandling.

Bild: Kennet Ruona
– Vi ville testa hur standarden fungerar i praktiken, när människor med funktionshinder interagerar i vardagliga situationer, berättar Tina Helle.
Hon lät trettio äldre personer med olika funktionsnedsättning utföra vardagliga sysslor i ett standardkök. Studien har hon genomfört i Danmark. Men reglerna bygger på samma principer i Sverige.
Tina Helle menar att problemet med standarden idag är att man inte utgått från äldre och funktionsnedsattas praktiska behov.
Hon berättar att de tio rullstolsburna personerna som ingick i studien omöjligt kunde nå köksskåpen över bänken – men överskåpen vållade problem för de tio personerna som varken hade rullstol eller rullator också. Höjden på överskåpen är inte längre reglerad.
I Sverige ansvarar Boverket för att standardmåtten vid boendedesign uppfyller kraven på tillgänglighet.
Ingrid Hernsell på Boverket välkomnar ny forskning, men menar att myndigheten inte utan vidare kan skärpa tillgänglighetskraven. De regleringar som finns bygger på kompromisser mellan olika intressen.
Tina Helle betonar vikten av forskning och empiriska studier i mindre skala när man utvärderar standarder eftersom de har så stor betydelse för människors tillvaro.
Ingrid Hernsell håller med om att det saknas praktiska studier, och efterlyser mer forskning på området. Men Boverket har inga forskningspengar.
– Det är många som menar att den här standarden på många sätt är förlegad. Standarden vilar på forskning från 60- och 70-talen, säger hon.
Swedish Standards Institute reglerar standardmåtten, men att utvärdera hur de fungerar i praktiken är Boverkets ansvar. Ibland tar de initiativ till en översyn.
Det skulle Boverket kunna göra här, men Ingrid Hernsell påpekar att det är ett omfattande arbete. Och just nu har verket fullt upp med en översyn av reglerna för studentbostäder.

Så här testades köket

Tina Helle installerade ett kök efter standardmåtten för tillgänglighet i nya bostadshus.
Trettio personer i åldern 60–93 år fick laga lunch och koka kaffe i köket.
Tio personer använde rullator, tio var rullstolsburna och tio hade inga hjälpmedel.
Hon testade tolv olika standarder, bland annat golvyta, över- och underskåp, och höjden på diskbänken. Det visade sig att de tio rullstolsburna personerna omöjligt kunde nå överskåpen, men även de utan hjälpmedel hade svårigheter.
Gå till toppen