Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Skånsk sushi världsbäst

Restaurang Saiko i Malmö gör världens bästa sushi. Tre kockar tog hem titeln och firar triumfen med gästspel och TV-inspelningar i Japan.

I två dagar genomfördes ett VM för individuella sushikockar i Chiba nära Tokyo. Pontus Johansson, köksmästare på restaurang Saiko i Malmö, tog hem fjärdepriset.
Sedan slogs åtta restauranger om att utnämnas till världens bästa sushikök. Eric Nilsson var en av kockarna från Malmölaget:
– Först gjorde vi 200 sushibitar på en timme, sen paus och på det igen. På två dagar gjorde vi 800 bitar.
Det gjorde de bra. Det skånska laget vann alla tre grenarna: kreativitet, klassisk stil och smakrikedom.
– Helt otroligt! Jag är så stolt över mitt team, säger Pontus Johansson och nämner att även Elisabeth Ahrling Sander ingår i vinnarlaget.
Att få med sig knivarna genom alla säkerhetskollar under resan var inga problem, men andra problem tillstötte.
– Danska tullen snodde gasskotten till gräddsifonen utan att säga något. Jag upptäckte det i Japan och där tog det mig tre dagar och en förmögenhet att få tag i nya.
Vad låg bakom segern?
– Innovation: vi grävde upp örter och lökar i skogen och odlade själva. Och vi lyckades äntligen få japanerna att gilla norsk lax, avslöjar Pontus Johansson.
Nu väntar  gästspel på en av Japans finare sushikrogar och medverkan i flera TV-program. Hem åker världsmästarna i omgångar de närmaste veckorna.
Enda besvikelsen under fredagen var att Sydsvenskans matspion Bong bara gav världsmästarkrogen fyra postryttare, påpekar Saikos ägare och köksmästare.

Världsbäst sushi i Danmark också

Danmark har också en världsmästare i sushi. Pepi Anevski, på  restaurant Umami i Köpenhamn, erövrade förstaplatsen  den individuella tävlingen om bästa sushikock. Men han är både svensk och Malmöbo.
Gå till toppen