Kultur & Nöjen

Tafsandet oroar inte ägarna

”Inget stort problem”.
Så säger flera av de klubbägare som Sydsvenskan pratat med om klubbtafset.

Nattklubbsgiganten Etage på Stortorget kan svälja 900 gäster. En gång varje helg slänger vakten Tomas Ericsson ut en gäst som har blivit för närgången mot en annan.
– Det är viktigt att tjejer visar tydligt med kroppsspråk om de är obekväma med någon för bara då kan jag gå emellan. I första hand ger jag personen en tillsägelse, upprepar personen det kastar jag ut den, säger han.
Rebecca Skoog på Étagegruppens huvudkontor ställer sig frågande till att det skulle tafsas på klubben.
Finns det en viss typ av incidenter som generellt drabbar kvinnor oftare än män?
– Nej. Det som kan hända är bråk och diskussioner kring vems plats som är vems. Saker som händer när många människor samlas.
På grannklubben Breeze på Södergatan är man medveten om att vissa gäster beter sig olämpligt. Ägaren Zep Mademo uppskattar att det inträffar ett fall av sexuella trakasserier i månaden på hans klubb.
– Det är inte alltid vi får reda på det, ibland skäller tjejen ut vederbörande själv. Men ingen får uppträda olämpligt, vi är stenhårda när det gäller sådant, säger Zep Mademo.
Vill en gäst anmäla en annan gäst så ska vakterna hjälpa till. De har också befogenhet att slänga ut personer som beter sig illa.
– Det värsta och otrevligaste är tafsningar, det händer väldigt sällan men det har hänt. Det är inget stort problem här men vi får ju inte veta allt, säger Totte Lundgren på KB.
Mattias Berg, delägare till Babel, tycker att samarbetet mellan vakter och polis fungerar bra. Han tror inte att det har hänt att de har slängt ut en gäst för att personen tafsat.
Malmös nattliv är tryggt för alla. Det menar Mats Glans på avdelningen för trygghet och säkerhet på stadskontoret i Malmö. När brott ändå sker är det oftast alkohol med i bilden, säger han.
– Det är en viktig faktor när vi pratar otrygghet eller hot. Är du stupfull är du ett enkelt offer och vissa är ute efter att utnyttja det. I bästa fall blir du av med något men för några år sedan hade vi ett antal brutala överfallsvåldtäkter i Malmö. Men det händer inte ofta.
Helena Engberg är konstnärlig producent på scenkonstkollektivet PotatoPotato som har drivit klubben Drag n’ Disco! på Inkonst. Hon tycker att klubbarna borde ta ett större helhetsansvar för att skapa trygghet för alla sina besökare, oavsett kön.
– Det är egentligen en jämställdhetsfråga. Jag upplever att fysiskt våld och bråk är i fokus och det är där man rycker in. Beröring över gränsen och sexuella trakasserier kan vara svårare att få gehör för trots att det är svårare att bemöta som utsatt.
Hon tycker att klubbarrangörer borde besöka sina egna klubbar som gäster.
– Se strukturerna man har på sin klubb. Och lyssna till besökarna. Det är deras upplevelser som är sanna, säger hon.
Gå till toppen