Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Antal ungdomar utan jobb ökar

Fler skånska ungdomar går utan jobb. Värst är läget i Bromölla, men på Arbetsförmedlingen anar man ett ljus i mörkret.

Bromölla.Bild: Arkivfoto: Lars Brundin
Se grafik över ungdomsarbetslösheten i Skåne här.
Ungdomsarbetslösheten i Skåne ligger på 21,1 procent, 17,9 procent för riket i snitt, visar färska siffror från Arbetsförmedlingen. Men skillnaderna mellan kommunerna är stora. Tuffast har de unga i Bromölla där drygt var tredje är anmäld som arbetslös, i Lund är det färre än var tionde.
Thomas Behrens säger att statistiken innehåller både en rörlig och strukturell arbetslöshet – unga med låg utbildning som inte kommit vidare till jobb eller utbildning.
– Det finns en stor rörlig del i statistiken med unga som tar de jobb de får, som vidareutbildar sig och som går ut och in i statistiken.
En förklaring till de höga siffrorna är att Arbetsförmedlingen blivit bättre på att söka upp unga som tidigare inte haft kontakt med Arbetsförmedlingen och som heller inte haft jobb.
– Det är en stor skillnad mellan västra och östra Skåne. I västra har man helt enkelt fler möjligheter att lösa problemen med närheten till Danmark, till universitet och högskola och till stora städer. Det är svårare för en ung i Bromölla att hitta så många alternativ, säger Thomas Behrens.
– 15 000 unga arbetslösa i Skåne och Blekinge och ändå har många företag svårt att rekrytera. Hur går det ihop?
Rolf Elmér, Svenskt näringslivs regionchef, ställde frågan när han presenterade rapporten ”Glapp i kontakten” som beskriver förhållandet mellan de skånska och blekingska kommunerna och näringslivet i regionen.
För trots att arbetsmarknaden egentligen inte är kommunernas ansvar, satsar de tre miljarder kronor i hela Sverige årligen och 4 600 kommunala tjänstemän arbetar med frågorna.
På fredagskonferensen anades en otålighet från kommunernas sida, lagen hindrar dem att ta vissa initiativ för att minska arbetslösheten.
– Det finns både ett glapp mellan kommuner och näringslivet, och inom kommunerna. Under intervjuerna med kommunerna visade det sig att i många fall var samarbetet mellan arbetsmarknadsenheten och näringslivsenheten dålig, säger rapportförfattaren Stefan Persson, Rhetikfabriken.
Men det finns också tillfällen när näringslivet tar kontakt med kommunerna för att få hjälp. Ronny Hansson, ansvarig för Kommunala Jobb Malmö, berättade om projektet ”Hotelltalangerna” som kom till när stadens hotell letade personal med invandrarbakgrund. I talangprojektet kombinerades svenska för invandrare med arbetsplatspraktik och en stor andel av deltagarna fick jobb.
– Ännu mer samarbete, var Ronny Hanssons förslag för att komma åt glappet.
Gå till toppen