Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Historiskt statsbesök – minoriteten med i delegationen

Så skrivs historia:
När Turkiets president Abdullah Gül på måndag för första gången kommer på officiellt besök till Sverige följer för första gången en representant för en av landets minoriteter med i delegationen.
Syrianernas ärkebiskop i Istanbul, Filiksinos Yusuf Cetin, håller inte så hög profil i vanliga fall. Men nu kommer han att sticka ut. Han blir alltså den första syrianen – och den första minoritetsrepresentanten överhuvudtaget – att följa med den turkiska presidenten på ett officiellt statsbesök.
Det finns drygt femtio minoriteter i landet, men alla ska i landsfadern Kemal Atatürks anda betraktas som turkar, ” var och en turk på sin egen fason”. Så har minoriteterna och deras speciella problem sopats under mattan.
Statsbesöket tolkas som att minoritetsfrågan gradvis blir mindre eldfängd, menar Sveriges tidigare generalkonsul i Istanbul Ingmar Karlsson.
En signal gentemot den svenska regeringen – i hopp om stöd för EU-medlemskapet.
Och ett litet erkännande att det finns minoriteter i Turkiet – ett litet steg, men dock.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen