Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lommas lönegap: 9 700 i månaden

Lomma och Vellinge utmärker sig som de kommuner i Skåne där man tjänar mest. Och där kvinnor tjänar betydligt mindre.

Skillnaderna mellan kvinnors och mäns inkomster är stora i Skåne. I Lomma är skillnaderna allra störst, här tjänar kvinnor hela 9 708 kronor mindre än män varje månad. Nästan lika stort är lönegapet i Vellinge där män tjänar 8 025 kronor mer än kvinnor. I Malmö är skillnaderna minst, men också här tjänar männen 3 242 kronor mer varje månad.
– Det är de faktiska inkomstskillnaderna som är intressanta, säger Lena Bernhardtz på Statistiska centralbyrån.
Hon menar att deltidsarbete är en stor anledning till att kvinnor tjänar mindre än män. En tredjedel av de yrkesverksamma kvinnorna i landet arbetar deltid.
Lommas kommunalråd, Anders Berngarn (M), vet inte vad den stora inkomstskillnaden beror på. Men han vet att det inte beror på att kvinnor arbetar deltid i Lomma och Bjärred.
– Vi har en extremt hög förvärvsfrekvens, det kan man se på förskolornas hämtnings- och lämningstider. Här är det inte många kvinnor som jobbar deltid, säger han.
Men oppositionsrådet Lisa Bäck (S), är av en annan uppfattning.
– Här finns män som har väldigt hög lön. Även en och annan kvinna tjänar bra, men många kvinnor går ner i arbetstid för att ta hand om barnen. Så är det trots att vi har bra barnomsorg, säger hon till tidningen Metro.
Gunilla Jarlbro är professor i medie- och kommunikationsvetenskap på Lunds universitet. Igår var hon med och arrangerade ett stort seminarium om kvinnor i arbetslivet. Hon menar att en utjämning av löneskillnaderna i praktiken innebär att den grupp som tjänar mer måste stå tillbaka. Däremot är det ingen som öppet förespråkar löneskillnader.
– Det här är läpparnas bekännelse. Det gör ont att lämna ifrån sig pengar och makt, säger hon om arbetsgivare generellt.
Gunilla Jarlbro tror att det obetalda hemarbetet är en nyckel till förändring. Att kvinnor arbetar deltid och samtidigt tvättar, städar, handlar och tar hand om barnen skapar ett dubbelarbete som kan leda till sjukdom. I slutändan kan kvinnor som arbetat deltid och under perioder varit sjukskrivna inte hämta ut särskilt mycket pension.
En kvinna som börjar arbeta idag går miste om 3,6 miljoner kronor över ett helt arbetsliv jämfört med en man, enligt en uppmärksammad uträkning av LO-tidningen. Om nivån på löneskillnaderna håller i sig, och ifall man räknar med hur arbetslivet faktiskt ser ut.
Men om man räknar bort det faktum att arbetsmarknaden är könssegregerad, att kvinnor oftare arbetar inom offentlig sektor och män inom privat ser det annorlunda ut. Om man sedan räknar bort faktorer som ålder, utbildning, yrke och arbetstid återstår bara den så kallade ”oförklarade” inkomstskillnaden mellan kvinnor och män.
Den kan bero på könsdiskriminering eller dolda faktorer, och det är den siffran som brukar användas för att visa på att löneskillnaden mellan kvinnor och män sakta minskar. Idag tjänar kvinnor i så fall 94 procent av männens lön.
Gå till toppen