Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen är kritisk mot Reva-varningarna

Idag hålls en demonstration mot Reva, polisprojektet för att öka antalet utvisningar av papperslösa flyktingar.
I går kväll hade över 1 400 personer anmält sig via Facebook.

Bild: Foto: Ingemar D Kristiansen
– Vi vill visa att vi tycker det är fel att polisen kontrollerar id på personer med invandrarbakgrund, säger Ahmed Khader, 19 år, från nätverket Aktion mot deportation, som står bakom demonstrationen.
Debatten om projektet Reva (rättssäkert och effektivt verkställningsarbete) har lett till högljudda protester. Motståndarna hävdar att poliser kontrollerar id på människor enbart på grund av deras utseende. Något som polisen tillbakavisar. Kritiken har också handlat om att polisen trappat upp jakten och inte drar sig för att söka efter utvisningshotade barn och ungdomar vid sjukhus och skolor.
Idag, lördag, planeras flera demonstrationer i landet. Till demonstrationen i Malmö hade i går över 1 400 personer anmält sig via Facebook. Något tillstånd för demonstrationen finns inte men det gör ingen skillnad för polisens sätt att arbeta, enligt Patrik Johansson, biträdande närpolischef i city.
– Enligt ordningslagen ska man för en allmän sammankomst söka tillstånd. Samtidigt har vi en grundlagsskyddad rätt att demonstrera. För oss gör det ingen skillnad rent taktiskt, säger han.
Via Facebook och Twitter haglar rapporter om var polisens synts till i syfte att varna papperslösa: ”Civilare på gång vid Möllan, Malmö. Samling på parkeringen på Ängelholmsgatan. Även blåljus.”
Petter Carlsson Söderstrand vill ta varningarna ett steg vidare genom att samla in pengar för att utveckla smartphoneappen ”revalert”.
– Det väldigt viktigt att demonstrera mot Reva och polisens metoder för att få till en långsiktig förändring. Kortsiktigt behöver vi hjälpa de här förföljda människorna som redan har svåra levnadsförhållanden att kunna röra sig fritt i vårt samhälle.
Målet är att dra in 20 000 kronor, eller åtminstone 10 000 för att kunna dra igång. Hittills har bara 400 kronor kommit in.
– Oavsett hur det går kommer jag ändå att försöka hitta människor som kan jobba med detta ideellt, säger Petter Carlsson Söderstrand.
Petra Stenkula, biträdande chef för Länskriminalen, säger att Facebookgrupperna än så länge inte har försvårat gränspolisens arbete. Men hon är kritisk till konceptet:
– Generellt är det inte så bra när allmänheten varnar för polisen. Då varnar man alla som är eftersökta, det kan ju vara kriminella som rånat en bank, säger hon.

Tvångsutvisningar

Verkställda utvisningar och avvisningar med tvång:

Protest mot Reva

Aktion mot Deportation arrangerar demonstration mot Reva lördag 9 mars.
Möllevångstorget, Malmö, 15.00
Gå till toppen