Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny stiftelse tar teater till Malmö

En nystartad stiftelse hoppas med hjälp av kulturens kraft överbrygga klyftorna mellan unga i Malmö.
Initiativtagare till stiftelsen är s-politikern Luciano Astudillo och företagaren Daniel Sachs.

– Vi känner båda en stark oro över ett Europa med ökade klyftor och ett allt bräckligare socialt kontrakt som föder nationalism och extremism och ställer människor mot varandra. Det behövs initiativ som fokuserar på vad som förenar oss som människor, säger Daniel Sachs.
Tillsammans med Luciano Astudillo har han därför startat stiftelsen Framtidsgenerationen.
– Vi vill göra något mer än bara skriva en futtig debattartikel. Det här handlar om aktiviteter som i första hand riktar sig till unga människor och framför allt i Malmö, säger Luciano Astudillo.
Den första utåtriktade aktiviteten är ett teaterstycke från Berlin som ska visas i Malmö i höst. Pjäsen skildrar det laddade mötet mellan unga judar, muslimer och unga släktingar till tyska nazister.
Teateruppsättningen heter ”3G – Tredje generationen”. Deras äldre släktingar har dött i förintelsen, flytt undan förföljelse eller kanske varit aktiva nazister. Alla har de ett förflutet som de måste ta ställning till, men också gå vidare från.
Stycket spelas på fyra olika språk, men är textat på engelska.
– Pjäsen gjorde ett starkt intryck på mig när den gästspelade på Dramaten. Det är inte bara en pjäs utan också samtal och workshops. Den spelas på många olika platser runt om i världen, säger Daniel Sachs, som är styrelseordförande för Dramaten.
Han kan tänka sig att stiftelsen med tiden breddar sina aktiviteter, men menar att det i dagsläget är utmärkt att begränsa sig till Malmö.
– Det finns stora utmaningar i Malmö men mångfalden är en fantastisk tillgång. Malmös unga behöver bygga en gemensam framtid och måste göra upp med fördomar och färdiga föreställningar om andra, säger Daniel Sachs.
De två initiativtagarna har sedan stiftelsen grundades hunnit knyta en rad institutioner och företag till sig som stöttar verksamheten, inte minst ekonomiskt. Där finns bland annat Malmö Stadsteater, Swedbank, Sparbanksstiftelsen i Skåne, Handelskammaren och Länsstyrelsen i Skåne.
Dessutom stöds arbetet av Gertrude och Ivar Philipsons stiftelse som bland annat ger anslag till kulturella aktiviteter bland barn och ungdomar och där Daniel Sachs är ordförande.
– Det kulturella är kärnan i stiftelsens verksamhet, men det handlar om att lägga grunden för bra mänskliga relationer i Malmö. Ungdomar ska klara att möta varandra som individer och inte som representanter för en grupp av något slag, säger Luciano Astudillo.
Går planerna i lås kommer den aktuella pjäsen att spelas vid fem tillfällen i Malmö.
– Några gånger blir det på någon av Malmö Stadsteaters scener, men vi vill också att den spelas på platser där den kommer närmare ungdomar som är mest berörda av innehållet. Där finns inget beslutat än, säger Luciano Astudillo.

De startar stiftelsen Framtidsgenerationen

Luciano Astudillo är uppväxt i Malmö och var tidigare riksdagsman (S). Han har tillsammans med företagsledaren Dan Olofsson grundat nyföretagarprojektet ”Uppstart Malmö”.
Daniel Sachs är från Stockholm, men säger att han är välbekant med Malmö framför allt från den tid då han var styrelseordförande i leksaksföretaget Brio med huvudkontor i Malmö. I dag arbetar han som vd för investmentbolaget Proventus.
Gå till toppen