Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skidlärare bytte spår

Peter Björck är skidläraren som bytte spår. Nu syns hans möbler i ett av SVT:s populäraste program.

Peter Björck var Falsterbokillen som utbildade sig till skidlärare trots omgivningens uttalade skepsis. Omgivningen fick rätt; det visade sig svårt att hitta det rätta ekonomiska glidet. Idag är han lovordad och nytänkande möbeldesigner med eget företag.
– Jag fick tänka om rejält, berättar han. Men jag träffade Jonas Blanking som är industridesigner i Malmö (mest känd för den hårda ryggsäcken Boblbee) och tänkte att det skulle passa mig!
För att hitta en designutbildning i början av 90-talet fick man ge sig utomlands. Den enda högre utbildningen i Sverige var Konstfack.
– Jag fick plocka ihop min egen utbildning. Så jag valde produktutveckling och kompletterade med industriell ekonomi och logistik. Under studietiden jobbade jag samtidigt heltid som möbelsäljare och fick intresse för möbler.
Utbildningen betalade sig omgående. Peter Björck fick anställning som produktchef och marknadschef på ett möbelföretag, där han tillsammans med vd ”skissade ihop möbelserier” till de stora möbelbutikskedjorna. Möblerna producerades i Asien.
– Men det fanns ju duktiga möbeltillverkare i Skåne som man skulle kunna samarbeta med och satsa på kvalitet. Så efter ett tag bestämde jag mig för att starta eget.
Kant Design AB såg dagens ljus 2005. Personalstyrkan är densamma än idag: Peter Björck är vd, produktutvecklare, designer, konstruktör, ekonomichef, logistikansvarig och säljare. Den viktigaste arbetsplatsen är bilen, som han tillbringar många timmar i på väg till och från möbelfabrikerna i Malmö och norra Skåne och kunderna runt om i Sverige. Kontoret har han i laptopen, och det gäller även designstudion.
– När jag kommer hem efter några dagar brer jag ut mina grejer överallt, säger han med ett leende. Så idag blev det till att plocka undan.
Kant Design AB säljer främst till de fristående möbelbutikerna, men möblerna finns även hos möbelkedjorna. Kunder finns även i Danmark och Norge. Matbord, soffbord och förvaringsmöbler i en design som förhoppningsvis ska hålla ett bra tag ingår i produktportföljen.
Redan 2005 lanserade han soffbordet ”Level” med dubbla skivor, där den övre ger intryck av att sväva fritt – en succé som har kopierats.
Att Peter Björck har sin grund i produktutveckling snarare än design lyser igenom i smarta konstruktionsdetaljer. För tre år sedan lanserade han det revolutionerande soffbordet ”Flat” som bara består av tre figursågade pusselbitar i vit kompaktlaminat. Bordet sätts samman med ett par handgrepp som är så enkla att de får Ikeas monteringsmetoder att likna rymdforskning.
I år slår han till igen med en helt ny konstruktionsmetod i soffbordet C3, som väntar på att lanseras i vår. Den tredelade stommen i ek hålls stadigt samman av bordsskivornas delar, samtidigt som den utgör ett grafiskt designelement som ger bordet dess karaktär. Bordet består av nio delar som enkelt låses samman med dolda beslag.
– Och så blir det ett kompakt paket, konstaterar logistikchefen Peter Björck som har örnkoll på fraktpriser.
– Transporterna står för en så stor del av kostnaden för en möbel att man måste göra vad man kan för att få frakten så billig som möjligt.
Om hans soffbord med dubbla bordsskivor känns bekanta beror det nog på att ni har sett dem massor av gånger – nämligen i Sveriges television på bästa sändningstid. I Gomorron Sverige samlas gästerna sedan länge kring ett bord från Kant Design. Samma sak i Vinterstudion.
Hur lyckas man komma in där?
– Jag vet inte, ärligt talat. Men världen är ganska liten. Det började med att jag hade med ett bord i filmen Änglavakt. Sedan ville de ha mitt bord i ett insamlingsprogram för Rädda Barnen. Så ville Vinterstudion ha ett likadant. Det är väl den praktiska funktionen de uppskattar, att de kan dölja sina manus och annat under bordsskivan.
Under 2013 kommer de amerikanska talkshowvärdarna att få samma möjlighet.
– Jag har nyligen fått en representant i New York och skeppat över ett soffbord. Till hösten är det meningen att mina möbler ska lanseras där.

Peter Björck

Ålder: 43 år
Gör: Designar och utvecklar möbler i det egna företaget Kant Design AB.
Karriär: Skidlärare, utbildad produktutvecklare, produktchef och marknadschef på Woodpoint, egen företagare.
Familj: Hustrun Ulrika, sjukgymnast, och hunden Mira, flatcoated retriever.
Aktuell: Lanserar bordet C3 med helt ny konstruktion i vår, börjar leverera möbler till New York under 2013.
Egenhet: Vill sälja möbler med kvalitet, tillverkade i Skåne.
Gå till toppen