Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nytt läkemedel tas fram mot sjukdomen

Teoriernas sjukdom. Så har havandeskapsförgiftning, eller preeklampsi, kallats eftersom orsakerna länge varit okända.
Men nu vet forskarna mer och i Lund utvecklas både en diagnosmetod och ett potentiellt läkemedel.

Stefan Hansson.Bild: Charlotte Carlberg
Risken att drabbas av havandeskapsförgiftning är störst under en kvinnas första graviditet.
Att få barn väldigt tidigt eller sent i livet kan öka risken, liksom diabetes, högt blodtryck, övervikt och andra sjukdomar.
Allvarligast är preeklampsi som uppträder tidigt. Då fungerar inte moderkakan ordentligt. I en fjärdedel av fallen växer inte fostret som det ska.
– Kvinnans immunförsvar kan uppfatta proteiner hos fostret och moderkakan, som härstammar ifrån pappans gener, som kroppsfrämmande. Då kan moderkakan inte sjunka in i livmodersslemhinnan som den ska för att blodtillförseln till fostret ska bli fullgod, förklarar Stefan Hansson, professor i obstetrik och gynekologi vid Lunds universitet samt överläkare på Kvinnokliniken vid Sus.
Hans forskargrupp har visat att fostret kompenserar detta med att självt bilda mer syretransporterande hemoglobin, som i fri form är mycket giftigt. När det kommer in i mammans blodomlopp skadar det njurarna och blodkärlens väggar.
Hur vet man om föräldrarnas gener passar ihop?
– Det kan man inte veta, men de som har levt ihop en längre tid och haft samlag utan kondom har lägre risk att drabbas av så kallade fadersfaktorer. Då har kvinnans immunförsvar lärt sig att känna igen mannens proteiner i sperman.
Eftersom symptomen ofta är diffusa kan vården i dag missa att kvinnor är sjuka. För att kunna upptäcka preeklampsi på ett tidigt stadium utvecklar han en diagnosmetod tillsammans med professorskollegan Bo Åkerström och deras forskarlag i Lund.
De försöker också ta fram ett nytt läkemedel som kan få bort det farliga fosterhemoglobinet.
– I djurförsök har vi sett positiva resultat. Tidig behandling skulle kunna innebära att man kan skjuta upp utvecklingen av sjukdomen och undvika att barn föds väldigt tidigt.
Chatt. I dag kl 15–16 kan du på Sydsvenskan.se fråga professor Stefan Hansson om havandeskapsförgiftning.
Gå till toppen