Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rökstopp på väg i bilen

Snart blir det även rökförbud på lekplatser,
gågator, badplatser och i privata personbilar. 

Bild: Foto: AP
Rökare är inte längre välkomna på krogar, skolor, sjukhus, bussar, flygplan och tåg. Nu höjs krav på rökförbud även i utemiljö.
Folkhälsoinstitutet ser just nu över de hälsorisker som icke-rökare utsätts för till följd av att rökning är tillåten på allmän plats. I december överlämnas kartläggningen till regeringen, som överväger att begränsa rökningen även i utomhusmiljöer där många ungdomar rör sig.
– Vi tittar särskilt på miljöer där barn vistas, säger Matthew X Richardson, avdelningschef på Folkhälsoinstitutet.
– Vi kartlägger i vilka miljöer människor riskerar att utsättas för passiv rökning och utreder om fler rökfria miljöer bör införas.
Folkhälsoinstitutet jämför den svenska tobakslagen med rökförbud i omvärlden. Enligt Matthew X Richardson har Sverige mer tillåtande regler än andra länder.
Rökfria lekplatser är numera lagstadgat i Singapore, Spanien och de australiska delstaterna Queensland och South Australia.
Rökfria badstränder finns det gott om kring Medelhavet. Rökförbud har sedan flera år gällt på badplatser i Hongkong, Kalifornien och Australien.
Kalifornien har sedan 2008 ett rökförbud för alla bilar där det vistas barn under 18 år. Liknande lagar finns i Grekland, Cypern, Sydafrika, Bahrain samt flera amerikanska, australiska och kanadensiska delstater. Där har gränsen för bilburna barn oftast satts lägre: 9, 12, 13 och 16 år.
– Vi sammanställer systematiskt internationella insater mot rökning utomhus för att ge en uppdaterad bild av läget, säger Matthew X Richardson.
I riksdagen finns starkt stöd för att utvidga dagens rökförbud. Det har lagts fram motioner om flera av de nya förbud som Folkhälsoinstitutet utvärderar.
Riksdagsman Roger Haddad (FP) krävde i fjol rökförbud vid busskurer. Det finns redan i Skottland.
– Man ska inte behöva bli passiv rökare bara för att man vill åka buss, säger Roger Haddad idag.
Riksdagsledamoten Thomas Strand (S) krävde 2011 rökförbud vid krogentréer och på balkonger.
– Det behövs rökfria zoner utomhus. Många besväras av rök på balkonger, säger Strand.
Patrik Forslund (M) motionerade 2007 om att rökförbudet på krogen även bör gälla uteserveringar. Ett sådant förbud finns i bland annat Hawaii, Iowa och Michigan, USA.
Fredrik Olovsson (S) ville 2009 införa rökförbud på tågperronger. Det gäller sedan flera år i England, Tyskland och Österrike.
– På perronger är det svårt att komma undan röken. Där bör rökarna visa hänsyn, säger Olovsson.
Tasso Stafilidis (V) motionerade 2005 om totalt rökförbud i riksdagens alla lokaler.
– Jag stördes oerhört av att riksdagen har rökrum när sjukhus och andra arbetsplatser förbjudit sina anställda att röka, säger Stafilidis.

Stöder du det nya förslaget? Kommentera artikeln. 

Rökning i Sverige

1994. Rökning förbjuds – också för vuxna – på skolgårdar och liknande områden.
1997. Rökförbud på alla flyg.
2000. Rökförbud på alla tåg.
2005. Rökförbud på krogen.

Nya tänkbara förbud

På lekplatser, vid bassänger och på badstränder.
På uteserveringar och gågator.
På friluftsteatrar och utomhusarenor.
På balkonger och i trappuppgångar.
I inomhusgallerior, gångtunnlar och gångpassager.
I väntsalar, på tågperronger och i busskurer.
Vid bilkörning med barn i bil.
Gå till toppen