Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vitaminbrist bakom älgdöd

Forskarna är alltmer säkra på att brist på tiamin – eller vitamin B1 – har orsakat det senaste årets mystiska älgdöd i Blekinge.

Denna brist har tidigare lett till lokal fågeldöd och allvarligt skadat laxreproduktionen i Mörrumsån.
– Brist på tiamin är det absolut hetaste spåret, säger Lennart Balk, docent vid Stockholms universitet och en av dem som söker lösa gåtan med de utmärglade och döda älgarna i Blekinge.
Forskarna har hittills analyserat prover från 83 älgar som hittats döda eller förlamade samt jämförbara prov från friska djur.
Arbetet har avstannat
Men nu är pengarna slut. Arbetet har avstannat och proverna ligger nedfrysta i väntan på fortsatta analyser.
– Det behövs någon miljon för att avsluta arbetet med proverna från den senaste jaktsäsongen. Sedan är det givetvis lika viktigt att man kan gå vidare med de resultaten, säger Balk.
Han och hans kolleger hoppas att länsstyrelsen i Blekinge ska söka pengarna från Jordbruksverket. Länsstyrelsen har länge haft ärendet på sitt bord men något beslut har ännu inte fattats.
– Ett beslut kommer under våren, lovar jakthandläggaren Maria Enarsson.
Enligt forskarna hastar det dock.
Alarmerande
– Höstens observationer i Blekinge var alarmerande med ett 60-tal självdöda och sjuka djur. Till dessa bör man räkna med ett stort mörkertal. Vilt, som insjuknar eller känner att livet är på väg att rinna iväg, brukar instinktivt söka upp undangömda platser för att dö på, säger Lennart Balk.
Och varnar:
– Med tanke på att älgdöden i Blekinge såg ut att tillta under hösten finns det en risk att den lokala älgstammen helt enkelt försvinner helt.
De bakomliggande orsakerna till utbrotten av tiaminbrist hos de vilda djuren är dock den verkligt stora gåtan som också kräver ett svar.
– Det är den verkliga tiomiljonerdollarsfrågan, konstaterar Balk.
TT

Älgdöden i Blekinge

Älgstammen i Blekinge började drabbas av den mystiska älgdöden får något år sedan.
Sedan dess har 83 älgar hittats döda eller förlamade.
Flertalet av dem påträffades under det senaste halvåret.
Mörkertalet tros dock vara stort.
Forskarna tror att älgdöden orsakats av brist på tiamin, vitamin B1, som är viktigt för att hjärnan och centrala nervsystemet ska fungera normalt.
Sjuka älgar drabbas av symptom som undernäring, blindhet, håravfall och stapplande gång.
De kan helt enkelt inte längre klara sig i naturen.
Källor: SVA och Stockholms universitet (TT)
Gå till toppen