Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Danmark

Laglig hasch, men inte för svenskar

Om Köpenhamns kommun får börja sälja laglig hasch, ska det bara ske till danskar över 18 år.
Men en legalisering skulle ändå kraftigt försvåra narkotikapolisens arbete i Skåne.

– Det innebär att om vi griper en påverkad person i Skåne, kan de bara säga att de har varit i Danmark och rökt och så kan vi inte lagföra dem för eget bruk, säger Jonas Karlberg, polisinspektör och chef för gatulangningsgruppen i Malmö.
– Det skulle bli problem, för sånt lär sig folk snabbt.
I det förslag om ”københavnermodellen”, en försöksverksamhet med laglig försäljning av hasch som Köpenhamns kommun nu lägger fram, är kravet att köparen kan visa ett danskt sjukförsäkringsintyg.
På fredag håller Köpenhamns kommun en haschkonferens med inbjudna experter för att diskutera förslagets detaljer.
I underlaget understryks att en sådan försöksverksamhet inte får leda till ”haschturism”. Men köpen registreras inte, när köparen väl visat sitt danska så kallade CPR-nummer.
– Min uppfattning är att man bara ska kunna köpa små mängder för eget bruk. Om en Malmöbo har en kompis i Köpenhamn så kan han förstås köpa ut hasch, det kan inte förhindras. Å andra sidan kan Malmöbon idag köpa illegal hasch av kriminella, säger Mikkel Warming (Enhedslisten), som är socialborgmästare i Köpenhamn.
För att Köpenhamn ska få genomföra sitt haschförsök, krävs att Folketinget godkänner ett antal lagändringar. Kommunen har två gånger tidigare ansökt om samma sak, och fått nej.
Men Mikkel Warming tror att Folketinget kommer att ge med sig så småningom. Det har hänt förut.
– I höstas öppnade vi vårt ”fixerum” på Vesterbro, där narkomaner kan ta sina droger. Det tog tio år att få Folketinget med på det. Vi i Köpenhamn är närmare medborgarna, och ser när det är nödvändigt att tänka nytt.
Socialborgmästaren berättar om argumenten för en laglig haschförsäljning: att slå ut de kriminella gängens verksamhet, få bättre kontakt med unga på väg in i missbruk, och att polisen kan satsa krafterna på att jaga gängmedlemmar istället för haschrökare.
Men Köpenhamnspolitikernas entusiasm biter fortfarande inte på Skånes politiker.
– Det ändrar inget i sak för vårt motstånd. Det skulle öka tillgängligheten för cannabis inne i Köpenhamn, och öka ungas möjlighet att smuggla den till Sverige, säger regionrådet Anders Åkesson (MP).
– Argumentet att man bekämpar kriminalitet håller inte. Det är en polisiär fråga, inget man löser genom att öppna haschförsäljning. Kriminaliteten har ju inte minskat i Holland, där hasch är legalt.
Flera skånska politiker har anmält sig till haschkonferensen i Köpenhamns rådhus, däribland regionrådet Monika Ekström (MP) och Landskronas kommunalråd Torkild Strandberg (FP).
Gå till toppen