Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Snart rullar kulor i gamla museet

Ridhuset som blev en saluhall som blev Humanitetens hus är i dag en byggarbetsplats.
I maj öppnar Boulebar Malmö, med fransk mat, pastis, armagnac och möjlighet att spela boule inne och ute.

Arvid Falk är uppvuxen i Åkarp. Redan som sjuåring spelade han för första gången i boule-SM.
Efter ett oändligt tränande, tävlande och upprepade bouleresor till kontinenten, tog allt slut 2001.
– Jag kastade mina sponsrade bouleklot i Vättern efter att ha åkt ut i SM i Motala, säger han.
Därefter har Arvid Falk studerat ekonomi och jobbat på krogar runt Möllevången.
Nu återvänder han till boulen. Han gör det genom de ungefär tio år äldre boulespelare som han identifierade sig fullständigt med i tonåren.
– De spelade i Stockholmsklubben ”Grönbrallan”. De var så där coola och härligt störiga. De levde boule, säger Arvid Falk.
Kretsen runt klubben ”Grönbrallan” ligger bakom företaget Boulebar, som har öppnat fyra kombinerade restauranger och boulebanor i Stockholm.
I maj öppnar Boulebar Malmö på Drottningtorget. ”Grönbrallan”-gänget kom ihåg den unge skåningen Falk och kontaktade honom. Nu är han verksamhetschef för boulebaren i det gamla vagnsmuseet.
Runt ett schackrutigt golv i centrum av byggnaden ska det byggas en bar i mörkt trä, med zinktopp. Längs byggnadens långsidor ska bord ställas ut i pergolor. Höga oliv- och citrusträd ska växa runt 14 boulebanor inomhus, i tre olika typer och svårighetsgrader.
– Också ska vi servera skön, enkel fransk mat. Det blir inga randiga tröjor och baskrar. Boule är inte romantiskt. Boule är mer betong och grus än cyklar och ”Amelie från Montmartre”.
Allt talar för att det också ska skapas sex banor och en bar ute på torget.
– Vi kommer att ha någon whisky. Men mest ska vi ha pastis, eau de vie och armagnac. Och vi ska definitivt inte ha någon storbilds-tv, säger Arvid Falk.
– Vi kommer att vara ett tjugotal anställda – och alla ska kunna spela boule. Den som vill kan boka en instruktör med sin bana.
Gå till toppen