Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Vaccinerade flickor slapp könsvårtor

Könsvårtor förekommer nästan inte alls hos unga flickor som har vaccinerats mot HPV, visar en ny svensk studie. Men det var i stort sett bara barn till högutbildade föräldrar som blev vaccinerade.

Vårtvirus sett genom ett mikroskop.Bild: Arkivfoto: Linda Stannard
– Kondylom är en våra vanligaste könssjukdomar. Även om könsvårtor är ofarliga orsakar de stress och obehag för dem som drabbas, säger Lisen Arnheim Dahlström på institutionen för medicinsk epidemiologi och statistik på Karolinska institutet i Stockholm.
Hennes forskargrupp har följt 124 000 kvinnor som vaccinerade sig mot humant papillomvirus, HPV, mellan 2006 och 2010. Det var innan HPV-vaccinet infördes i det allmänna barnvaccinationsprogrammet.
I första hand är vaccinet avsett att skydda mot livmoderhalscancer.
Men det tar lång tid innan förstadier till cancer utvecklas. Därför har forskarna börjat med att undersöka hur väl vaccinet skyddar mot vårtor i underlivet, kondylom.
– För oss är förekomsten av kondylom ett bra sätt att påvisa om vaccinet fungerar eller inte, säger Lisen Arnheim Dahlström.
Effekten var störst hos de flickor som vaccinerades innan de var fjorton år. I den gruppen var skyddet mot könsvårtor upp till 93 procent jämfört med i den ovaccinerade befolkningen, enligt studien. För kvinnor över tjugo år var skyddet under femtio procent.
– Det ger bäst effekt att vaccinera före den sexuella debuten. Vi ser att vaccinet ger bra skydd mot kondylom och det är väldigt glädjande, säger hon.
En del av dem som drabbas av könsvårtor söker dock inte vård eller behandling. De saknas därmed i registren som forskningen är baserad på.
– Det finns ett mörkertal, vilket tyder på att effekten av vaccinet kan vara ännu större i verkligheten, säger Lisen Arnheim Dahlström.
Forskargruppen undersökte även vilka som hade blivit vaccinerade under femårsperioden, då vaccinet erbjöds till rabatterat pris för tonårsflickor under 18 år. Övriga fick betala hela kostnaden om cirka tretusen kronor.
Det visade sig vara femton gånger vanligare att barn till universitetsutbildade föräldrar blev vaccinerade än barn till lågutbildade föräldrar. Mammans utbildningsnivå spelade störst roll.
– Att vaccinet erbjöds till lägre pris för tonårsflickorna räckte inte, fördelningen var ändå ojämlik. Vårt viktigaste budskap är därför att vaccinet behöver vara med i vaccinationsprogrammet i skolorna, vilket det är sedan januari 2012, säger Lisen Arnheim Dahlström.
Studien publiceras i dag i tidskriften Journal of the National Cancer Institute.
Forskarna har fått pengar av det företag som tillverkar vaccinet.
– Annars hade vi inte kunnat genomföra studien. Men bolaget får inte påverka resultaten eller hur vi presenterar dem, säger Lisen Arnheim Dahlström.

Kondylom

Kondylom är en av de vanligaste könssjukdomarna i Sverige. Den överförs lätt vid sexuellt umgänge och orsakar ofarliga vårtor i underlivet.
Det dröjer oftast några veckor, men ibland månader eller år, från att en person har blivit smittad tills vårtorna utvecklas. En del smittas av viruset utan att få kondylom.
Sjukdomen är vanligast bland unga personer och orsakas främst av HPV-typerna 6 och 11. Vaccinet Gardasil, som nu ingår i barnvaccinationsprogrammet, skyddar mot virustyperna 6, 11, 16 och 18.
Källa: 1177.se.
Gå till toppen