Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Öppnar för höjd landstingsskatt

Regionens högsta sjukvårdspolitiker kan tänka sig att höja skatten, och han vill se en snabb lösning för Barnintensiven.
Sydsvenskan diskuterade heta sjukvårdsfrågor med Carl Johan Sonesson (M).

Carl Johan Sonesson (M), ansvarig för sjukvårdsfrågor i Skåne, är öppen för att höja regionskatten. Men effektiviseringarna i vården måste fortsätta, säger han.Bild: Hussein El-Alawi
1 Skattehöjning i Skåne. Miljöpartiet och Folkpartiet har meddelat att de vill höja regionskatten nästa år. Carl Johan Sonesson säger inte tvärt nej.
– Vi måste diskutera det i vår fullmäktigegrupp och känna av vad de som sitter där tycker. Men nu ställs krav på skattehöjning av två partier och det är en realitet som vi måste förhålla oss till.
Carl Johan Sonesson tror att det finns en folklig vilja att höja skatten för att ge mer pengar till sjukvården. Han räknar också upp en lång rad landsting och kommuner som har höjt skatter under moderat ledning. Skåne ligger lågt i skattesats jämfört med andra landsting, trea nerifrån, understryker han.
– Jag säger inte rabiat nej utan öppnar upp för att vi ska ha en diskussion.
I den moderata fullmäktigegruppen finns politiker som är helt emot en skattehöjning, tror han. Men nu gäller det att hitta en kompromiss som hela femklövern kan sluta upp bakom.
Han tror inte att femklövern spricker före valet, om ett och ett halvt år.
– Vi har ett bra samarbete. Vi ger och vi tar.
2Barnintensiven (Biva) i Lund. 33 av de 45 sjuksköterskorna har sagt upp sig och slutar i april om inte regionen erbjuder en lönemodell som de kan ställa upp på. På Barnintensiven vårdas bland annat hjärtopererade barn från hela landet inom ramen för rikssjukvård.
– Det är jätteviktigt att vi kan behålla de här specialistsjuksköterskorna. Jag tycker att vi ska hitta en lösning och inte ge upp.
Om tre veckor ska en ny ansökan om rikssjukvård för barnhjärtkirurgi vara inlämnad.
– En viktig parameter är att ha rätt kompetens, annars kan man inte få den här vården.
Vad händer om regionen förlorar rikssjukvården för barnhjärtkirurgi?
– Det vore inte bra.
Men vad skulle det betyda för regionen?
– Det är klart att vi ska göra allt för att vi ska ha kvar rikssjukvården. Den är ju ett flaggskepp. Vi ska ha så mycket rikssjukvård som möjligt i Skåne. Det ingår i vårt varumärke också. Varumärket bygger man i verksamheterna, genom att leverera bra tjänster.
3Flytt av operationer. Carl Johan Sonesson har inte suttit med och fattat beslut om det så kallade flyttpaketet, flytten av operationer mellan sjukhus i Skåne. Men han har ställt sig bakom det internt. Beslutet har stoppats tillfälligt av förvaltningsrätten i Malmö och vårdproduktionsutskottet har tagit en paus i väntan på bättre beslutsunderlag.
– Med facit i hand borde vi ha gjort en konsekvensbeskrivning fullt ut först. Men nu gör vårdproduktionsutskottet halvhalt för att de har kommit till insikt om att de behöver bättre beslutsunderlag och analys i vissa delar.
Han säger att det inte är otänkbart att det blir andra förslag som kommer ut av den genomgången.
Men han tycker att de anställda i Region Skåne behöver bli bättre på att hantera förändringar.
– Det finns en viss förändringsovilja bland en del anställda. Jag kan förstå det, men det kan inte vara så att vi bara ska ha kvar status quo för det. Patienterna måste vara utgångspunkten.
4Missnöjet mot femklöverns sjukvårdspolitik. På lördag demonstrerar vårdpersonal i Skåne. Bland annat i Malmö och Lund arrangeras manifestationer för att ”rädda vården”. I sociala medier är missnöjet starkt med femklöverns sjukvårdspolitik.
Carl Johan Sonesson tror att politikerna inte lyckats förklara varför exempelvis antalet vårdplatser minskas på sjukhusen. Det handlar om en övergång, säger han, till mer öppenvård och dagkirurgi.
– Med ny teknik och nya metoder behövs inte lika många vårdplatser. Det kan upplevas som att vi drar ned, men god vård behöver inte vara lika med många vårdplatser.
I helgen avslöjade Sydsvenskan att vårdanställda smider planer på att starta ett sjukvårdsparti i protest mot femklöverns vårdpolitik.
Det välkomnar Carl Johan Sonesson.
– Om de inte gillar de etablerade partierna är det bättre att de går till val på ett eget partiprogram. Då blir de också svaret skyldiga på en del andra frågor, som hur de ska få ihop finansieringen totalt.
5En allt äldre befolkning och mer krävande medborgare.Regionen står inför större utmaningar än operationsflyttar och uppretad vårdpersonal, påpekar Carl Johan Sonesson. Det blir svårt att klara vården med en växande grupp äldre och en mindre andel personer i arbetsför ålder.
Samtidigt är allt fler medborgare beredda att betala mellanskillnaden för ny, dyrare teknik och läkemedel som inte bekostas av skattemedel.
– Men vi kan inte börja säga ja till det utan att vara överens över blockgränsen och helst mellan landstingen. Annars blir det ett ojämlikt utbud, säger Carl Johan Sonesson.
Han sitter i Sveriges kommuner och landstings sjukvårdsdelegation och har tagit upp behovet av en gemensam linje om prioriteringar i vården, och vad som är rimligt att medborgarna betalar.
– Vi måste hitta någon vägledning, kanske ett visst belopp, så att inte läkarna kan skriva ut ett läkemedel för en halv miljon till någon som är rik nog. Då blir det ett jättekonstigt samhälle vi får.
Carl Johan Sonesson (M), ansvarig för sjukvårdsfrågor i Skåne, är öppen för att höja regionskatten. Men effektiviseringarna i vården måste fortsätta, säger han.

Carl Johan Sonesson

Ålder: 34 år.
Familj: Gift med Anja Sonesson (M), oppositionsråd i Malmö, har två barn. Storebror till Christian Sonesson (M), kommunalråd i Staffanstorp. Carl Sonesson (M), tidigare regionstyrelsens ordförande, är hans pappa.
Politisk karriär: Började som kyrkopolitiker i Lund och i moderata ungdomsförbundet. Satt i Region Skånes distriktsnämnd i mellersta Skåne. Ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden. Blev 2002 politisk sekreterare för sjukvårdspolitikern Henrik Hammar (M). Efter valet 2010 tog Carl Johan Sonesson över efter Hammar, som ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.
Gå till toppen