Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Surfa på spåret blir lättare med ny teknik

Pendlarna i Skåne har väntat i nästan två år. Nu är mobiltäckningen bättre och snart erbjuder Skånetrafiken trådlöst internet. Men bara på Öresundstågen.

Den som använt mobiltelefonen på Skånetrafikens tåg har säkert råkat ut för att samtalet bryts när täckningen plötsligt går förlorad. Nu har 70 av 106 Öresundståg fått utrustning som gör mobiltäckningen bättre, både för att ringa och surfa mobilt.
Men lanseringen av Öresundstågens trådlösa nätverk dröjer. Mats Persson (FP), regionråd med ansvar för kollektivtrafiken, vågar säga att det sker ”någon gång under våren”.
Det är viktigt för honom att det fungerar som det ska. Först när tekniken är på plats kan det bli tal om att utöka till Pågatågen.
– Men det ligger längre fram, säger Mats Persson.
Redan förra sommaren beklagade han att det dragit ut på tiden. I en intervju med Sydsvenskan satte han den 1 oktober 2012 som måldatum för lanseringen av det trådlösa nätverket på Öresundstågen.
– Jag är väldigt frustrerad över att det tagit sådan tid. Vi vill verkligen kunna erbjuda våra kunder det här, säger Mats Persson.
Regionrådets förklaring till varför uppkopplingen dröjt är densamma nu som i somras – avtalen med teleoperatörerna har tagit tid. Nu är de äntligen klara.
Ulrika Mebius, presschef på Skånetrafiken, bekräftar att det handlat om att få mobiloperatörerna intresserade, samt om att hitta rätt utrustning. Men det finns ytterligare en förklaring.
– Man kan tycka vad man vill om Öresundsintegrationen, men ibland märks det att det är två länder, med olika system, som ställer till det för oss, säger Ulrika Mebius.
På den danska sidan har det gått snabbare. De 25 Öresundståg som har stora cykelsymboler på sidan är danska, och har redan trådlöst internet – men det fungerar inte på den svenska sidan om Bron. DSB, som driver Öresundstågen på den danska sidan har också installerat gratis uppkoppling på S-tågen i Köpenhamn.
– Skånetrafiken har valt modernare utrustning, så att inte täckningen dippar. Vi kör på ställen där det behövs en starkare signal, säger Ulrika Mebius.
– Och vi har mer skog, tillägger hon.

Mobilförstärkare ger bättre signal

Redan idag går det lättare att surfa med datorplatta eller mobiltelefon. 75 procent av Öresundstågen har en mobilförstärkare som är bättre på att ta emot signaler från mobilnätet. Tåget förlorar annars ofta mobiltäckning i tunnlar och skog.
Nästa steg är att Skånetrafiken installerar teknik för ett trådlöst nätverk. Det ska vara gratis och möjligt för vem som helst att koppla upp sig på. Det kommer dock att krävas en inloggning och en kod som du får mejlad till dig.
Gå till toppen