Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vänder andra kinden till i bullret

Dammande byggarbetsplatser omringar dem. Pålning har fått hela Sjömansgården att skaka.
Kyrkans personal vänder andra kinden till och uttrycker glädje över att snart hamna i händelsernas centrum.

Som giraffliknande urtidsdjur i monsterformat blickar fem höga kranar ner på den trelängade fastigheten med anor från 1800-talet.
Buller har blivit vardag, men när lokalvårdaren Elisabet Engström torrmoppar golv i korridoren på Svenska kyrkans kansli är det alldeles tyst.
Om de hjälmförsedda byggjobbarna utanför säger hon:
– De är väldigt duktiga på att städa. Det blir inte så mycket lera, det är positivt.
Men dammar gör det. Värst är det i fönsterkarmarna. Blanka konferensbord får torkas extra.
Elisabet Engström ser fram emot fina strandpromenader och mer folkliv, men tycker att det är synd att närmaste grannen, hotellet, blir 25 våningar högt.
– Vi kommer att bli som myror här sen, säger hon.
Hotellet lägger större delen av innergården i skugga lagom till sommarens eftermiddagskaffe, visar en solstudie. Men ett knippe strålar räddas genom att kyrkan fick hela jättebygget att backa några meter.
I äldsta längan från 1850 huserar sjömansprästen Jan Bergendorf i en egen återuppbyggd skepparhytt från tågfärjan S/S Drottning Victoria som gick av stapeln 1909 och höggs upp 1969.
I träklädda hytten visar en över hundra år gammal bild hur små fiskefartyg trängs vid kaj i husets närhet efter att ha landat rikligt med sill i en numera igenfylld hamn.
Då var platsen av stor betydelse. Sedan dess har gården successivt kommit att hamna lite vid sidan av.
Skepparhytten inryms i ett utrymme som tidigare hyste husmors lägenhet. Under husets historia har allmänheten kunnat besöka dess restaurang och lunchservering. Dagens husmor, Yvonne Nygren, bor inte på jobbet. Hon fixar mackor och kaffe men överlåter matlagningen till cateringfirmor. Hon har också hand om vaktmästarsysslor, som att tvätta bilar och släpa sopsäckar.
Om framtiden säger hon:
– Det är jättespännande. Men vi blir nog lite inklämda. Jag tror att folk kommer att besöka oss mer. Min dröm är ett kafé här, men jag går i pension om tio år, så det blir kanske inte under min tid, säger hon.
När Yvonne Nygren rullar runt vagnen med papper och pennor ser hon 25-våningshotellet resa sig snabbt utanför mötesrummens fönster.
– Jag var sjuk en vecka, då hann de två våningar, berättar hon.
I en tid när Svenska kyrkans medlemsantal viker är dess kanslipersonal i Malmö fast övertygad om att Sjömansgårdens nya läge för med sig förändring. Det unisona budskapet blir som en bön med budskapet: Låten Malmöborna komma till oss.
Sjömansprästen Jan Bergendorf tillbringar mycket tid ute på moderna lastfartyg i Malmö hamn. Hans åsikt är att kyrkan måste tänka om.
– Om det ska vara någon poäng med att vi finns mitt i smeten ska byggnaderna inte användas till administration. Det bör vara något mer publikt, till glädje för Malmöborna, säger han uppe i en annan av husets häpnadsväckande miljöer, Kungasalongen från tågfärjan ”Konung Gustaf V” – nu med ett hav av blå containerbodar utanför skeppsfönstren.
Jan Bergendorf är särskilt glad över att bli granne med sjökaptener från andra länder när det tornförsedda gamla hamnkontoret nu omvandlas till en ny ankarplats för World Maritime University.
Fastighetschefen Nils-Urban Råwall är nöjd med att det kommer att bli ett slut på lastbilsavgaser som tar sig in i Kyrkans hus ventilationssystem. Trots vittnesmål om att Sjömansgården verkligen skakat av pålningsarbeten i närheten kan han ge det lugnande beskedet att längorna klarat pärsen. Värre var det när Citytunneln byggdes. Då fick den nyaste huskroppen från 1900-talets början sprickor som behövde åtgärdas.
– Hur man ska nå nutidsmänniskan är en av kyrkans största utmaningar, säger fastighetschefen och anser att det måste vara tydligt vad kyrkan står för.
– Kyrkan ska inte öppna kafé för sakens skull. Vi ska inte konkurrera eller driva affärsverksamhet, säger han.
Men synas vill man. En ljusskylt vänd mot Malmö högskola ska få en efterföljare som fångar ögon i centrum. Och huvudentrén är på väg att flyttas till andra sidan vid kapellet, för att fånga upp människor på väg till och från konsert- och kongressanläggningen Malmö Live.
Kanslichefen Lars Micael Adrian tror att administrationen finns kvar något år till. Hur länge får utredas. Malmös nya kyrkoherde Anders Ekhem ska också få ett ord med i laget.
Diskussioner har förts med Malmö högskola om att använda Sjömansgårdens kapell som universitetskyrka. Möjligheten till studentkafé och diskussionsklubbar i Kyrkans hus har också dryftats med universitetsprästen.
Kanslichefen är optimist och säger:
– Vi ser bara möjligheter.

Kyrkans hus – Sjömansgården

Här arbetar 26 personer med ekonomi, löner, IT, telefoni, fastigheter, kommunikation och marknadsföring för Svenska kyrkan i Malmö.
Sjömansprästen Jan Bergendorf har sin egen avdelning i huset.
Gården med huskroppar från 1850, 1909 och 1969 innehåller bland annat kontor, samlingslokaler och S:t Nicolai kapell (drar uppåt 90 personer varje vecka till sinnesromässa).
Hamnens väktare bodde här de första åren och blev så småningom Malmös första poliser.
Gå till toppen