Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fler kvinnor på scenerna

Bokningsarbetet är i full gång inför årets upplaga av Malmöfestivalen. I år lägger festivalen i en extra växel för att nå en jämlik könsbalans bland artisterna.

Nu ska hela festivalen arbeta mot ökad jämställdhet. Malmöfestivalen har arbetat med detta innan men nytt för i år är att även de föreningsdrivna tälten måste arbeta mot samma mål som resten av festivalen.
– Musiktälten sköts av föreningar som samarbetar med oss och de har tidigare inte inkluderats i uppdraget om jämställdhet. Förra året när vi räknade representationen hade vi bra siffror på våra scener, men räknades det utifrån såg det sämre ut, säger Pella Ström, projektledare för Malmöfestivalen.
Förra året nådde jämställdheten längst på scenerna för kultur, konst och design, barn och ungdom. Bokningar i dessa kategorier hade till och med en liten övervikt av kvinnor. Sämre var det på de större musikscenerna där festivalbokningarna snittade på ungefär 65 procent manliga akter och 35 procent kvinnliga.
Tidigare har festivalen arbetat aktivt med miljöarbete. Där har de, enligt Pella Ström, nu nått så långt att de kan börja titta på andra aspekter av vilket ansvar det innebär att vara en stadsfestival.
En stadsfestival är finansierad av skattemedel och är till för malmöborna. Malmö stad har som politiskt mål att arbeta med jämställdhet och enligt Pella Ström är det därför självklart att även festivalen arbetar med dessa frågor.
Scenen är en offentlig arena och Pella Ström påpekar att det är viktigt att besökarna ska kunna spegla sig i den.
– Som artistbokare har vi ganska mycket makt. Som det ser ut idag är det generellt mest män på scenen. Vi måste möjliggöra för kvinnor att få samma utrymme.
Hittills är endast kontraktet med bluestältet färdigt. Tältet har funnits på festivalen sedan 2001 och drivs av den ideella föreningen Malmö Copenhagen Blues connexion. Ordförande Steve Grahn tar utmaningen med ro och räknar med en nästan 100 procentig ökning i jämförelse med de cirka fem kvinnliga artister de hade i tältet förra året.
– Vi har ansträngt oss. Det är inte sådär väldigt många tjejer som lirar blues men vi letar på nätet, via kontakter och kollegor.
Han tror att det nya uppdraget kommer att innebära att de måste boka fler som inte bor i trakten och att detta kan öka kostnaderna för föreningen. Bokningarna kommer att vara klara i slutet av april och så här långt är Steve Grahn nöjd.
– De vi har hittat hittills är kanon.
Gå till toppen