Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: Katastrofalt att legalisera hasch

Istället för att legalisera cannabis bör insatserna för att bekämpa handel och bruk av narkotika förstärkas.
Det skriver Torkild Strandberg (FP), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona, och Pia Allerslev (Venstre), kultur- och fritidsborgmästare i Köpenhamn.

Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Idag arrangerar Frank Jensen (S), överborgmästare i Köpenhamn, en konferens som ett led i sina försök att legalisera cannabis. Ett av huvudargumenten är att det ska leda till minskad brottslighet.
Det är ett märkligt resonemang. På vilket annat område legaliserar man det som är olagligt för att minska kriminaliteten? Istället bör insatserna för att bekämpa det som är både olagligt och farligt för ungdomar förstärkas och utvecklas.
Frank Jensen har glömt det viktigaste, att cannabis, det vill säga hasch eller marijuana, är beroendeframkallande. Han sänder katastrofala signaler till danska och svenska ungdomar. Genom att legalisera cannabis ger han en bild av att det är ofarligt. Det är det inte. Cannabis orsakar stora skador, särskilt hos ungdomar.
Sambandet mellan cannabis och psykos är starkt, ungefär var tionde cannabisrökare drabbas någon gång. Oftast handlar det om kortare psykostillstånd men i en del fall blir de mycket långvariga.
Minnesfunktioner och intelligens påverkas negativt av cannabisrökning. Ju tidigare man börjar och ju mer man röker, desto större påverkan.
I fjor publicerades en stor undersökning från Nya Zeeland som visade att den sämre IQ-utvecklingen består även efter att man slutat röka cannabis. (De nyazeeländska forskarna följde 1 000 personer under mer än 20 år, från det att de var barn till 38 års ålder och gjorde löpande intervjuer med dem.)
Cannabisrökare är mycket mer benägna att använda andra olagliga droger och deras alkohol- och tobaksvanor ligger över genomsnittet i befolkningen.
Öresundsregionen är en öppen och integrerad region med fantastiska möjligheter för invånarna, men här finns också utmaningar.
Vi motsätter oss starkt Frank Jensens förslag, som absurt nog kan leda till att danska myndigheter ökar narkotikamissbruket i regionen samtidigt som de har ansvar för den hjälp som behövs för att få unga människor ur sitt missbruk.
En förutsättning för att Sverige och Danmark ska kunna utvecklas som samhällen är att länderna fokuserar på ungdomar. Att man investerar i kunskap, utbildning och forskning. Användning och missbruk av cannabis har ingen plats i en sådan framtidsbild. Ungdomarna behövs för att länderna ska kunna rusta för framtiden.
Vi tar härmed gemensamt och bestämt avstånd från varje steg som innebär en uppluckring av synen på narkotika i Öresundsregionen. Nolltolerans mot handel och bruk av narkotika måste gälla i hela Öresundsregionen.
Torkild Strandberg
Pia Allerslev
Pia Allerslev representerar det borgerliga danska partiet Venstre och är kultur- och fritidsborgmästare i Köpenhamn.
Torkild Strandberg (FP) är kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.
Gå till toppen