Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Säger nej till höjd inkomstskatt

"Vanliga knegare ska inte oroa sig för att vi ska röra de skattesänkningar de fått", säger han till Sydsvenskan.

Bild: Foto: Linus Meyer
På Socialdemokraternas kongress i Göteborg i april blir trycket hårt på partiledningen att öppna för skattehöjningar.
Bland de 1927 motionerna finns många som anser att staten måste få in mer pengar till välfärd.
Kvinnoförbundets ordförande Lena Sommestad och Lars Stjernkvist, partiets starke man i Norrköping, tillhör dem som öppet sagt att inkomstskatten måste höjas.
Men nu ger Stefan Löfven rakt besked: En S-regering kommer inte att röra de fyra jobbskatteavdrag som regeringen Reinfeldt drivit igenom. Åtminstone inte för "vanliga löntagare".
– Sådana som jag, som tjänar väldigt mycket pengar, behöver inget jobbskatteavdrag. Men vanliga knegare ska inte behöva oroa sig för att vi ska röra de skattesänkningar de fått, säger Löfven.
Vinner S valet 2014 får bara personer som tjänar över 60 000 kronor i månaden höjd inkomstskatt.
För fjorton månader sen valdes Stefan Löfven till ledare för ett parti som låg i spillror efter det turbulenta året med Håkan Juholt.
Nu har Löfven installerat sig i riksdagen, trots att han inte är ledamot. På tjänsterummet finns alla de gamla partigudarna: En byst i lera av Hjalmar Branting, en bronsstatyett av Olof Palme och på väggen hänger en teckning av Tage Erlander i glas och ram.
Men än så länge är Löfven en tillfällig lösning, utsedd av partistyrelsen. Det är först på kongressen i Göteborg han blir vald till ordförande på riktigt.
Och viktigare: På kongressen ska han övertyga partiet om att den politik han vill gå till val på är den rätta.
Bland socialdemokrater på vänsterkanten finns en oro att Löfven håller på att vrida politiken till höger.
– Den bilden känner jag inte alls igen, säger han själv. Men det är bra att vi har olika åsikter. Vi socialdemokrater är trogna våra mål. Verktygen att nå dit diskuterar vi gärna.
Vilka är målen?
– Fria och jämlika människor i ett solidariskt samhälle, det är den demokratiska socialismens mål, säger Stefan Löfven.
Sen drar han till med ett citat av Karl Marx:
– Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov.
Och därmed är Löfven inne på sitt favoritämne: jobben.
– Om alla människor ska vara fria måste jobben komma först. Och ska du ha ett arbete måste du ha kunskap. Det är därför vi i vårt framtidskontrakt fokuserar så hårt på jobb och utbildning.
"Framtidskontraktet" är namnet på partiets satsningar på kunskap och jobb. Stefan Löfven vill att S ska koncentrera. Bli smalare och vassare.
– Jag minns att Blomman [Förre Metall-basen Leif Blomgren] sa: "Vi kan inte ha allt liggande på hylla 1. Vi måste lägga en del på hylla 2 och 3 också".
I ett par år har statsminister Fredrik Reinfeldt pratat om att svenskarna måste jobba högre upp i åldrarna om pengarna ska räcka till välfärden i framtiden: "Starta företag vid 70 och jobba till 90."
Fel tänkt, menar Löfven.
– Nu vill jag vara tydlig. Det här är en väldigt stor skillnad mot regeringen: Det är inte vi som redan har jobb som ska arbeta mer och högre upp i åldrarna. Utan det är ungdomar som ska in i arbete snabbare. Kvinnor som vill gå från deltid till heltid. Invandrare som får jobb. Industriarbetare som orkar jobba till 65. Det är så vi får upp det totala antalet arbetade timmar.
Av det skälet vill Löfven sätta upp ett nytt mål för politiken vid sidan av dagens budgetmål: Antalet arbetade timmar i Sverige.
– Det måste öka. Då får vi skatteintäkter som kan betala välfärden.
I Löfvens framtidskontrakt ingår obligatoriskt gymnasium och skolplikt till 18 år.
Vad är det för vits med att tvinga skoltrötta 17-åringar att gå i skolan?
– Vi vet i dag att arbetslösheten slår till hos människor med låg utbildning. Den utvecklingen fortsätter. En ungdom utan gymnasienivå, den killen eller tjejen får ett elände ute på arbetsmarknaden.
– Men den stora skillnaden mellan vår linje och regeringens är att vi lägger till resurser: Fler barn ska ha tillgång till förskolan. För vi vet att det betyder mycket med en bra start. Mer resurser till grundskolan så att vi får färre barn i klasserna. Sen ska alla barn ha rätt till läxhjälp, inte bara de vars föräldrar kan göra rut-avdrag. Och barn som har det svårt ska ha möjlighet också till utbildning på loven. Det är så man tacklar utbildningen.
På kongressen blir "vinst i välfärden" ett hett ämne. Partidistriktet i Skåne vill liksom LO stoppa vinstdrivande företag i vård, skola och omsorg. Men partistyrelsen avslår tvåhundra motioner av det slaget.
Varför inget vinstförbud?
– Det vore att säga att all privat välfärd är dålig. Så är det inte. Vi har trehundratusen barn i privata skolor. Ska vi säga till dem: "Ni har valt fel!" Nej, det är inte framtidens samhälle.
– Glöm inte att det fanns en utbredd kritik mot kvaliteten i den offentliga vården på 1980-talet. Då fanns inte så många privata alternativ. Och det var inte bara jubel då.
I stället för förbud vill Stefan Löfven höja kraven på kvalitet och bemanning och öka insynen i de privata bolagen – vilket ska göra det omöjligt att ta ut oskäliga vinster. Och varje kommun ska få bestämma om den vill köpa upp tjänster från den privata sektorn.
Vad händer med till exempel Carema med din modell?
– Vill de vara med får de se till att vara långsiktiga, avsätta rejält med resurser till vården och leverera bra kvalitet.
Sju skånska kommuner tar inte emot flyktingar: Bjuv, Burlöv, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Skurup och Vellinge. Du vill införa flyktingbonus åt kommuner som tar emot många. Förklara!
– Vi ska ha en generös asylpolitik. Man kan inte sitta och se vad som händer i Syrien och sen stänga dörren.
– Då är det en viktig princip att det är Sverige som tar emot flyktingar, inte enskilda kommuner. Och då kan vi inte säga "Det där får Malmö och Södertälje fixa". Alla måste ta ansvar och vara solidariska.
– Och då är det banne mig inte okej att vissa slipper undan. Alla kommuner måste vara med och betala.
Miljöpartiet har gjort upp med regeringen om ökad arbetskraftsinvandring. Varje företag kan avgöra om man vill ta in utomeuropeisk arbetskraft. Vad anser du om det?
– Det är fel. Vi har sett vad det har lett till: Folk som jobbar svart under vidriga förhållanden och bor i källare. Så ska vi inte ha det i Sverige.
Vad vill du göra åt det?
– Både arbetsmarknadens parter och politiken måste ha inflytande över invandringen. Du kan inte lämna över ansvaret helt till enskilda arbetsgivare.
Du var som IF Metallbas för kärnkraft. Nu är du ledare för ett parti som beslutat avveckla den. Hur ska det gå till?
Löfven kan inte hålla tillbaka en tung suck.
– Jag kan inte säga exakt hur det ska gå till att avveckla kärnkraften. Det är därför jag vill ha en bred energiöverenskommelse över blockgränsen.
Alliansen har redan en: Förbudet mot ny kärnkraft är borta. Det är upp till kraftindustrin om de vill investera. Varför kan S inte bara haka på den?
– Nej, jag vill att partierna tillsammans ska sätta sig vid bordet. Börja med att analysera hur mycket energi vi behöver i framtiden. När vi summerat det ska vi se hur vi kan producera den där elen.
Allianspartierna är inte intresserade av ditt upplägg?
– Jag tror så här: Om vi vinner valet och får makten så kommer fler partier att vara intresserade av sådana här samtal. Då har vi en ny spelplan.
Apropå spelplan – MP och V verkar inte vilja ha ett gemensamt rödgrönt valmanifest 2014, som i förra valet. Vill du?
– Frågan är för tidigt ställd. Vi vet inte hur det politiska landskapet ser ut i framtiden. Flera opinionsmätningar visar ju att ett par allianspartier kanske inte kommer in i riksdagen.
Kan du tänka dig ett leda en mittenregering över blockgränsen med exempelvis Folkpartiet?
– Återigen, frågan är för tidigt ställd. Men vi kan få ett valresultat som ingen har tänkt på. Då måste man vara med och ta ansvar för landet.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen