Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Knappast något spöktema

ConcertArtist: Amanda Jenssen. ConcertLocation: KB, Malmö. ConcertDate: 2013-03-15.
Dekoren skapar lite spökhusstämning och Amanda Jenssen kommer in på scenen med en ambitiös huvudkreation som Lady Gaga varit nöjd med.
Jenssen har inte tidigare varit en artist som prioriterat visuella effekter före musiken. KB-spelningen visar snart att hon inte tänker börja nu heller. Huvudbonaden åker kvickt av och även om första låten heter "Ghost" har konserten knappast något spöktema; Lundasångerskan har också förklarat att senaste skivan "Hymns For the Haunted" snarast handlar om inre demoner.
Det märks att Jenssen inspireras av att spela på hemmaplan – "Skåneland, jag är hemma nu", som hon uttrycker det – och som vokalist övertygar hon mer för varje gång jag ser henne, raspigheten i rösten accentueras på helt rätt ställen.
Bandet sköter också sitt jobb. Tobias Einestads ståbas ger låtarna ett organiskt sväng och det räcker med två blåsare, trumpetaren Johan Norin och trombonisten Lisa Bodelius, för att musiken ska få den aura av storbandsjazz som är så central i Jenssens retropräglade ljudvärld.
Hennes tre ösigaste och kanske också tre mest kända låtar utgör konsertens centrallinje. "Amarula Tree", "Happyland" och extranumret "Dry My Soul" är väldigt effektiva live men för variationens skull gör Jenssen rätt när hon ger plats åt andra tempon och tonlägen också. Suggestiva "Volcano Swing" inleds med gamla skräckfilmsinstrumentet theremin och "For the Sun" närmast tassar fram med dragspel och såg i arrangemanget.
Finast är ändå "Illusionist". Den filmiska halvballaden kanske inte direkt lyfter taket på KB, men när blåsarna kliver in i handlingen skapas i alla fall känslan av att taket öppnas och att resten av låten framförs under en gnistrande stjärnhimmel. Ett illusionsnummer så gott som något.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen