Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Musikalskaparens favoriter

Malmöbon Jan-Erik Sääf är en mycket produktiv och spelad musikalskapare. På måndag samlar han sina verk till en galakonsert, för att sätta ljuset på musikalens situation och status. Vi bad honom lista tre slags favoriter.

Jan-Erik Sääf leder orkestern när han på måndag ordnar galakonsert på Palladium i Malmö.Bild: Hussein El-Alawi
Tre favoriter bland dina egna verk?
1. Freuds cigarr. ”Otroligt fräckt att det går att göra något underhållande och djupsinnigt på samma gång, om en person som Sigmund Freud.”
2. Peter Nova. ”Min första musikal. Den handlar lite om mig själv; om killen som drömmer om att bli rockstjärna och blir det, fast det stämmer ju inte på mig. En stjärnas uppgång och fall. Spelas fortfarande jättemycket.
3. Nyskrivet verk. ”Jag har skrivit något nytt om Ingrid Bergmans liv och på måndag blir det som en urpremiär, Gunilla Backman och Christer Nerfont ska sjunga två sånger ur den.” Tre musikalfavoriter skrivna av andra?
1. Sweeney Todd. ”För mig kretsar mycket kring frågan om ifall musikal är en konstart, det pågår en diskussion om det. ”Sweeney Todd” visar att svaret är ”ja”. Allt är snitsigt och uttänkt, och samtidigt underhållande och kul. Jag talar då om föreställningen, inte filmen.”
2. Next to Normal. ”En nyare musikal som spelas runt om i Sverige, om en bipolär kvinna och hennes familj. Av ämnet har man gjort något underhållande, tankeväckande och väldigt bra.”
3. Jesus Christ Superstar. ”För musiken. Låtarna är så starka och det var med ”Jesus Christ” jag fick upp ögonen för musikteater.”
Tre angelägna frågor om situationen för musikal i Sverige?
1. ”Varför existerar det inte en institution som är dedicerad till konstarten musikal? Det finns ju hus för opera, dans, talteater och balett.”
2. ”Varför har bara fyra– fem artister i Sverige fått fast anställning för att de är musikalartister? Musikalartisters dilemma är nu att de går på audition hela tiden, hoppas få roller och därför tvingas stå med mössan i handen.”
3. ”Varför heter Malmö opera ”Malmö opera”, när man ofta gör fler musikalföreställningar? I höstas gjorde man 30 ’Evita’ och tjugo operaföreställningar, om jag räknat rätt. Efter omorganisationen på 90-talet blev namnet ’Malmö opera och musikteater’, men ’musikteater’ blev liksom allt mindre och försvann till sist. ’Opera’ har klang, det är finkultur.”

Jan-Erik Sääfs musikalkonsert

Titel: ”Tolv musikaler och en opera – en galakväll med Jan-Erik Sääf”.
Program: Sånger ur tolv musikaler och en opera av Jan-Erik Sääf.
Medverkande på konserten: Gunilla Backman, Christer Nerfont, Monica Einarsson, Jonas Nerbe, Johan Wikström, Nina Norblad, Mattias Palm, Sarah Nilsson, Andreas Eldeen, Nic Schröder och konferencieren Lena Frisk. Irene Davidsson leder en kör och Jan-Erik Sääf själv orkestern.
När: På måndag klockan 19.30.
Var: På Palladium i Malmö.
Gå till toppen