Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Pengar är inte problemet

Problemen i skånsk sjukvård handlar inte om brist på pengar. Det hävdar Region Skånes ordförande Pia Kinhult (M).

Lördagens massiva demonstrationer på flera platser i Skåne ser hon som ett tecken på stort engagemang, men också på frustration.
– Det här ett allvarligt läge. Det ges inga tydliga svar på vad vi behöver göra. Oppositionen har tyvärr ingen lösning heller, säger hon.
Men är inte ansvaret ditt och femklöverns eftersom ni har majoritet?
– Jag försöker inte komma undan ansvaret. Jag känner det tvärtom väldigt tungt. Men de kunde ju ha en idé om vad vi ska göra.
Pia Kinhult betraktar inte den stora uppslutningen av demonstranter som en signal om att den styrande femklövern har misslyckats politiskt.
– Jag ser det inte så. Däremot är den en viktig signal om ett misslyckande när det gäller att förklara vad det är som gör att allting känns mycket svårt just nu.
Hur ska ni komma till rätta med det?
– Vår personal känner att de kommer inte till sin rätt. Vi måste skapa incitament så att man känner att man får göra rätt saker. Felen ligger i många led i den sjukvårdsstruktur vi har.
– Det har piskats upp en stämning av att det skulle finnas ett enkelt svar någonstans. Men ingen har ju kommit upp med något förlösande hittills.
Vilken roll spelar uppsägningarna från en stor grupp sjuksköterskor på barnintensiven BIVA för frustrationen?
– Ingen alls - utom för dem som försöker göra det till en symbolfråga. Det där handlar om en förhandling kring avtal och förmåner mellan en arbetsgivare och alla olika kliniker och avdelningar.
Oppositionen vill höja skatten för att förbättra vården. Din kommentar?
– Det är inte brist på pengar vi pratar om. Vore det så enkelt tror jag att till och med vi hade höjt skatten för längesen.
– Annars är det ju fullständigt idiotiskt, eller hur?

Bildspråk upprör Pia Kinhult

Här är länken till klippet som visar Region Skånes regiondirektör Jonas Rastad, avbildad med en köttyxa intill ett spädbarn:
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/femklovern-i-skane/image/view/nidbild-av-jonas-rastad-186010.
Såväl bildspråket i klippet som debattnivån får hård kritik av regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M).
Kritiken riktas mot ledande socialdemokraterna, som deltog i demonstrationen, bland annat regionråden Rikard Larsson och Henrik Fritzon.
– Att Rikard Larsson (S), som varit med och rekryterat regiondirektören, ställer upp under en sån flagga är anmärkningsvärt, minst sagt, säger hon.
– Alla har rätt att välja sätt att framföra sin kritik. Men vi som sitter i de etablerade partierna borde föra debatten något mer konstruktivt.
Gå till toppen