Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tusentals tågade för bättre vård

I dag tågade demonstranter i Lund, Malmö, Ystad, Trelleborg, Ängelholm och Landskrona. Se tv-klipp från Lund inne i artikeln.

Han är ortoped vid lasarettet i Lund och tågade vid lunchtid på lördagen genom centrala Lund tillsammans med cirka 1 600 personer i en protest mot situationen inom vården i Skåne. Vid hans sida gick hustrun Ilka Anker, ortoped vid lasarettet i Helsingborg.
I en barnvagn hade de även sonen Tristan. Han är två månader gammal och har just kommit hem från barnintensiven i Lund (Biva) där han vårdats för ett medfött hjärtfel. I förra månaden sade en stor del av sjuksköterskorna på Biva upp sig i protest mot att Region Skåne vill förändra deras lönesystem. Vården på Biva är därmed hotad.
— Konsekvensen av de ansvarigas beslut blir att barn kommer att dö. Tristan finns här med oss nu därför att Biva i Lund fungerat så bra som de gör. Vi hoppas att våra protester ska leda till att beslutsfattarna börjar lyssna och förstår vilka försämringar deras ställningstaganden leder till i verkligheten, säger Christian Anker.
Lördagens demonstrationer anordnades på sju olika platser runt om i Skåne. På de flesta håll stod nätverket "Rädda vården" som arrangör. I bland annat Ängelholm och Ystad stod däremot socialdemokraterna i Region Skåne som initiativtagare.
— Demonstrationerna är partipolitiskt obundna, men självklart finns det partipolitiskt aktiva från många olika håll i det här arbetet. Vi har hela skalan från rött till blått med i detta. Det viktigaste för oss är att vi kan visa hur stor bredd det finns i protesterna, säger Eva Lenander, sjuksköterska på vuxenintensiven i Lund och talare vid demonstrationen i Lund.
Enligt arrangörerna var det 1 000 personer som tågade i Malmö respektive Landskrona, 550 i Ängelholm men färre vid protestmötena i Ystad, Trelleborg och Hässleholm. Demonstranterna tågade under talkörer som "Femklövern säljer allt vi har - snart finns ingen välfärd kvar" eller "Hela Skåne demonstrera - Vi vill inte spara mera".
I Lund och Malmö dominerades demonstrationerna sannolikt av vårdpersonal.
— Men jag tycker att vi också lyckats få med även en stor del av allmänheten, vilket är det främsta syftet med det här arrangemanget. Vi börjar bli en gräsrotsrörelse att räkna med. Demokrati är inte att lägga sin röstsedel var fjärde år, utan att kunna kräva av politiker och ansvariga att de längs vägen fattar beslut som är väl genomtänkta och så fungerar det inte inom vården idag, säger Eva Linander.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen