Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Olaglig e-cigarett säljs öppet

De nya elektroniska cigaretterna marknadsförs som billigare och hälsosammare. Men enligt Läkemedelsverket är försäljningen olaglig.

Pernilla Forsberg visar upp flera olika nikotinsmaker på flaska.Bild: Foto: Lisbeth Westerlund
De rökfria miljöerna erövrar världen. Det är ett skäl till att elektroniska cigaretter blivit en storsäljare.
E-cigaretterna har olika utformningar, men består oftast av ett cigarettliknande plaströr som laddas med en ampull. När ampullen hettas upp av ett batteri bildas vattenånga som rökaren suger i sig.
Det är innehållet i ampullen – och i vattenångan – som Läkemedelsverket har invändningar mot.
– Det finns två typer av ampuller. Den ena är fri från nikotin och innehåller bara aromämnen. Den har vi inga synpunkter på, säger Carolina Birgner, utredare på Läkemedelsverket.
– Vi vänder oss mot ampuller med nikotin, som har farmakologiska effekter på kroppen. Därför klassificerar vi sådana e-cigaretter som läkemedel. Sådana produkter måste vara godkända som läkemedel för att säljas.
Trots att ett femtiotal olika typer av e-cigaretter marknadsförs på internet och i butiker runt om i Sverige har Läkemedelsverket inte fått in en enda ansökan om att få elektroniska cigaretter godkända som läkemedel.
Därför saknas det förutsättningar för att e-cigaretterna kan säljas i Sverige. Läkemedelsverket rekommenderar inte heller bruket av dem.
– Vi kan inte gå i god för den här typen av produkter. Ingen har ju granskat dess effekt, kvalitet och säkerhet, säger Carolina Birgner.
I Danmark och Norge har alla ansökningar om att få sälja e-cigaretter avslagits. Den danska Giftinformationscentralen slog nyligen larm om att allt fler barn förgiftas av starkt nikotinhaltiga cigarettvätskor, som oftast säljs i behållare helt utan barnsäkra korkar.
Enligt dansk press finns det butiker som säljer flaskor med nikotinsubstanser som "kan döda ett helt dagis". I Sverige har det ännu inte kommit sådana larmrapporter.
– Vi har sedan 2010 fått kännedom om sex fall där barn fått i sig vätskan. Som väl är blev ingen av dem svårt sjuk, säger Kristin Karlsson, läkare på Giftinformationscentralen i Stockholm.
I marknadsföringen av e-cigaretter framhålls att de saknar tjära, kolmonoxid och flera tusen skadliga ämnen som finns i tobaksrök.
"Därmed kan du påbörja ett mycket hälsosammare liv", heter det exempelvis i marknadsföringen av en e-cigarett.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen