Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

Tid för trädgårdsdrömmar

När isvindarna råder kan man i lugn ro sitta inne och planera för kommande stordåd utomhus.

Det är ordentligt kallt när Birgitta Pettersson går runt och inspekterar sin vintervilande trädgård i centrala Lund. Än så länge är det bara raderna av små karska vintergäck i kanterna som låter oss ana att det är vårdagsjämning om mindre än en vecka.
De lyser frimodigt där solens strålar lyckas värma en stund. Men blåsipporna vill inte visa sig.
– Jag såg dem häromdagen, men nu har de dragit sig tillbaka igen, konstaterar Birgitta Pettersson och petar försiktigt bland de frusna löven.
Det är bara att kapitulera för den kalla temperaturen. Trädgårdsarbetet får vänta ett tag till, även om Birgitta Pettersson inte är den som låter sig påverkas av vädret i första taget.
– Jag blir lätt manisk när jag kommit igång med ett projekt och kan ligga på knä ute i mörkret tills jag är färdig. Men den här kylan klarar jag inte, säger hon och gnuggar händerna mot varandra.
Sedan många år är Birgitta Pettersson hängiven trädgårdsamatör och ordförande för Skånesällskapet med samma namn. Intresset väcktes av en granne på 1990-talet och sedan dess har hon fortsatt att förkovra sig i botanikens värld.
Den 1 000 kvadratmeter stora trädgården har gått igenom många stadier genom åren.
– En trädgård är en ständigt pågående process, ungefär som livet.
Familjen flyttade hit för 40 år sedan. Då var det själva huset, byggt i slutet på 1920-talet och med ett vackert ljus, man föll för. Tomten liknade mest en törnrosaträdgård och var inte högsta prioritet för den unga barnfamiljen.
– Vi flyttade in på hösten och det första jag gjorde var att plantera lökar. Jag ville ju vara säker på att få vårblommor.
Idag ler hon åt sin blomsteriver. Det visade sig att var det något det fanns gott om i den gamla trädgården, så var det blomsterlökar. När våren kom blommade det överallt.
Sedan dess har Birgitta Pettersson rensat, röjt, flyttat, planerat och planterat om många gånger. Förebild är morföräldrars trädgård i Högsbo, Göteborg, som den unga Birgitta tillbringade mycket tid i.
– Det var en typisk ”mormorsträdgård” med mycket perenner och blad, något som jag har mycket av idag.
Numera är det barnbarnens behov som får styra. En stor gräsmatta framför huset fungerar som trädgårdens mittpunkt och härifrån leder stensatta gånger runt rabatter och trädplanteringar. Perfekt att springa runt och gömma sig i.
Som pensionär tillbringar hon ofta ett par timmar om dagen i trädgården. Hon rensar, klipper, plockar eller bara går omkring och njuter av prakten.
En trädgård är också en utmärkt samtalspartner, om än en tystlåten sådan.
– När det var körigt på jobbet brukade jag gå ut i trädgården på kvällarna och prata av mig på blommorna. Det hjälpte och det känner säkert alla igen som har en trädgård.
Det är uppenbart att det är Birgitta Pettersson som står för familjens gröna fingrar. Maken är inte riktigt lika trädgårdsintresserad.
– Det är kanske tur det. Man blir rätt nördig när man håller på med växter, konstaterar hon förtjust. Säger man ”välkommen till familjen” så menar man en blomma.
Årets projekt blir att få stuns på en bit av rabatten på framsidan.
– Där fattas något. Fast jag vet inte vad än, säger Birgitta Pettersson och pekar mot den frusna jorden vid sidan om yttertrappan.
Solen börjar dala och vintergäcken slår ihop sina små gula solar. Tid att fortsatta trädgårdsdrömma med en filt om knäna.

Sällskapet Trädgårdsamatörerna Skånekretsen

Aktuella: Fyller 50 år i år.
Startade: 1963 av John Alebring och Inga Brolin. Cirka 700 medlemmar och är näst störst i Sverige. Ger ut tidningen TrädgårdsAmatören.
Ur vårens program:
Föredrag ”Growing plants in Denver” av Panayoti Kelaidis, Denver Botanic Gardens, USA, den 25.4 i aulan, SLU, Alnarp.
Växtmarknad: 5 maj i Alnarp.
Idéträdgård på Malmö Garden Show 31.5–2.6.
Trädgårdsamatörernas dag den 6 juni , firas med öppna trädgårdar.
Tips på plantskolor: www.skanekretsen.se

Birgitta Pettersson.

Familj: make Hans, tre barn, sju barnbarn.

Bor: i Lund.

Gör: pensionär sedan 2007.

Egna trädgårdsfavoriter: trillium, jätteverbena, verbena bonariensis, hostor, anemoner av alla sorter, pioner.

Tips till den nyblivne trädgårdsägaren:

1 Hur vill jag sitta? Anlägg väggar (häckar eller plank) för att få insynsskydd.

2 Blommor: prova, våga och testa egna favoriter.

3 Satsa på perenner och buskar.

4 Välj gräs eller sten.

5 Odla perenner i kruka, så kan man se var de passar.

6 Potatis: Har man bara jord, odla potatis första sommaren. Bra sätt att arbeta och luckra upp jorden. Potatisen blir en bonus.

7 Låt alla löv ligga kvar och skydda jorden över vintern. Klipp ner vissna perenner på våren.

Gå till toppen