Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Folkpartiet vill skapa bättre villkor för unga

Arbetslöshet är det vanligaste skälet till att unga människor behöver försörjningsstöd. Och de fastnar ofta i bidragsberoende.
Nu vill Folkpartiet ändra reglerna.

Folkpartiet ska ta fram ett nytt partiprogram. Ett av förslagen, som presenteras den här veckan, handlar om unga personer utan jobb.
– Det är ett stort samhällsproblem att ungdomar hamnar i långvarigt bidragsberoende. Därför tar vi fram ett antal åtgärdsförslag, säger Mats Persson (FP) som sitter med i programkommittén i Folkpartiet och är regionråd i Skåne.
Siffror från riksdagens utredningstjänst visar att unga personer med försörjningsstöd har svårt att få arbete.
På tre år lyckades bara var tredje person få en inkomst över hundratusen kronor om året. Övriga behövde fortsatt försörjningsstöd, det som tidigare hette socialbidrag.
– Om en person med försörjningsstöd får ett tillfälligt jobb dras den inkomsten av direkt från försörjningsstödet. Det lönar sig alltså inte att jobba. Vi tycker att de ska få behålla en del av lönen utan att det påverkar försörjningsstödet, säger Mats Persson (FP).
Förslaget har vissa likheter med den ”jobbstimulans” som regeringen presenterade i somras.
För personer mellan 18 och 24 år är arbetslöshet den främsta orsaken till att de får socialbidrag. För att det ska vara lönsamt att arbeta måste månadsinkomsten vara minst 10 400 kronor före skatt. Annars är bidraget vanligen högre.
Folkpartiet vill även ställa krav på unga personer som får bidrag.
– Det bör vara obligatoriskt att man är inskriven på arbetsförmedlingen, att man söker arbete och att man söker även utanför kommungränsen. Bor man i Skåne bör man söka jobb i hela Skåne, säger Mats Persson (FP).
Det tredje förslaget handlar om arbetslöshetsförsäkringen. I dag är var tredje arbetslös utan a-kassa, vilket är en tredubbling sedan 2008.
– För att tillhöra a-kassan krävs att man arbetar ett visst antal timmar i månaden under sex månader. Vi vill att det ska vara mer flexibelt eftersom många har tillfälliga jobb och varierande arbetstider. Vi föreslår att man istället har ett relativt lågt inkomstkrav, säger han.
Gå till toppen