Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Rekordvinst för jätteloppis

Tvåhundra ideellt arbetande scouter från hela Malmö.
En kvarts miljon i intäkter första dagen.
I helgen var det dags för scouternas årliga vårloppis i Malmömässan i Hyllie.

Jenny Pesola var på loppis på Malmömässan för andra dagen på raken och var mycket nöjd med resultatet – framförallt med en Cavalier-väska för 20 kronor. ”Ett riktigt fynd”, säger hon.Bild: Lars Dareberg
– Vi började förbereda det här redan i höstas. Då började vi köra runt varje söndag med släp och hämta upp saker. Vi har varit runt på hundratals ställen och hämtat – allt från hela dödsbon till några påsar med saker.
Det berättar Bosse Kretz, ledare från Slottstadens scoutkår och med över fyrtio år i scouterna bakom sig.
– Det är ett jättestort arbete som föräldrar och ungdomar utför.
Omkring 180 lastpallar med loppissaker och över två lastbilar fulla med möbler kördes till Malmömässan. Runt en tredjedel av Malmömässans stora hall var under helgen fylld med loppissaker i långa rader.
Olika avdelningar för leksaker, böcker, kläder och gamla apparater bredde ut sig. Det ringlande bordet med gammalt glas och porslin tycktes oändligt.
Över 600 betalande besökare stod startberedda när det var öppningsdags på lördagen och besökarna fortsatte att komma i en strid ström under hela helgen.
Cirka tvåhundra personer arbetade i helgen med arrangemanget.
– Så timlönen är kanske inte så hög om man skulle räkna ut den, men så är det ju med ideellt arbete säger Bosse Kretz.
Alla scoutkårer i Malmö får delta och i år är det åtta av tio kårer som är med. Pengarna delas lika mellan kårerna.
Första dagen fick loppisen in omkring en kvarts miljon kronor. Det var det bästa resultatet hitintills. Samma dag kunde arrangörerna räkna till drygt tvåtusen besökare.
– För många kårer betyder de här pengarna mycket. De går till ungdomsverksamhet som att sponsra läger. De bidrar till hyror och stugor som behöver renoveras, säger Bosse Kretz.
Det är femte året i rad som scouterna arrangerar vårloppisen.
– Alla arbetar tillsammans. Det här svetsar samman kårerna och alla scouter i Malmö, säger Ole Formare från Gripen scoutkår.
Gå till toppen