Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fullt av importspelare

När LDB FC Malmö nu gör en allvarlig attack att erövra Europa tar de världen till hjälp.

Nu blir Lina Nilsson inte ensam svenska i laget – innerbacksparet Malin Levenstad och Amanda Ilestedt startar med största sannolikhet.
Men för att nå målet att bli bäst i Europa räcker Sverige i nuläget inte till.
– Vi måste hitta en modell som fungerar bättre. Det räcker inte att vi vinner U19-EM. Vi måste få fram fler spelare, trots att vi inte är så många. Tyskland är oändligt många fler och därför måste vi göra det bättre än de, säger Jonas Eidevall och fortsätter:
– Sverige måste ta fram en strategi för talangutveckling som inte är resultatbaserad. Vi måste ge fler bra träning och låta spelarutveckling gå först.
Samtidigt betonar Jonas Eidevall att LDB FC Malmö vill leverera här och nu, i en fotbollsvärld som växer i rekordfart på damsidan.
– Därför tycker jag det är fantastiskt att vi ändå har så många 90-talister i vår trupp. Lyon har en.
Men Jonas Eidevall tycker att det finns många plus med ett lag fyllt av olika fotbollskulturer.
– Det är spännande. De ger lite olika saker till laget, på gott och ont. Men det är det vi vill eftersträva, vi vill inte bara ha ett sätt att spela på. Utan lösa problem på olika sätt på planen, haka i och komplettera varandra. Men det är en utmaning att behålla både spets och lagspel.
Ett beslut är att grunden för all kommunikation sker på – svenska.
– På planen pratar jag svenska. Tjejerna lär sig otroligt snabbt. Men självklart måste vi lägga mer tid utanför planen. Framför allt för de nya måste jag måla med grövre penseldrag.
Han erkänner att det blir engelska på planen ändå ibland, men betonar också att spelarna blir ett medel i att de hjälper varandra.
– Jag ser inte det här som ett identitetsproblem för klubben. Vi gör ett jättejobb för att utbilda spelare som ska kunna spela på högsta internationella nivå och har en fantastisk konkurrens i truppen. Vi kommer att må bra av att kunna gå runt på många spelare.
Finns då inga begränsningar för hur internationell man får vara? Jo, och lustigt nog skiljer sig reglerna åt i Sverige och internationellt. Något som gör Jonas Eidevall minst sagt irriterad.
– Uefa säger att minst en tredjedel av den anmälda 25-mannatruppen ska vara ”homeborn”. I Sverige heter det att minst halva truppen vid en allsvensk match ska vara det. Inte ett fixerat tal.
Eftersom Ramona Bachmann kom som så ung till Sverige räknas hon som svenska. Då har LDB FC Malmö nio utländska spelare kvar i truppen.
– För att kunna använda alla måste vi då åka till alla bortamatcher med arton spelare. Det är helt absurt att vi måste betala dyra biljetter för spelare som bara är med som alibi för att halva truppen ska vara inhemsk.
Gå till toppen