Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Juristjouren i gamla spår

I decennier har juridikstudenter hjälpt Lundabor i trubbel. I år 35-årsjubilerar föreningen Juristjouren i nya lokaler, men med samma gamla koncept. Och med en verksamhet som är större än någonsin.

Delar av Juristjouren i arbete. Från vänster Karin Rinander, Madeleine Nählstedt och Olof Cronvall. ”Det finns personer som kommer tillbaka. Och många som tankemässigt dröjer sig kvar”, säger Olof Cronvall.Bild: Albin Brönmark
Mycket i världen förändras snabbt. Juridiken är ett undantag. Nuvarande rättegångsbalk trädde i kraft 1948. När Juristjouren grundades 1978 togs personerna med juridiska frågor emot hemma hos någon student. I övrigt är kärnan i verksamheten densamma, studenter vill praktisera sina kunskaper och allmänheten behöver juridisk hjälp.
Under 2012 svarade juridikstudenterna på frågor under 630 besök och telefonsamtal. De flesta av besöken är i Lund, numera på Stålbrogatan. Jouren har också samarbete med medborgarkontor i Malmö och byar utanför tätorterna samt gästframträdanden hos föreningar.
Besöken har blivit fler sedan föreningen fick en egen lokal och förfrågningarna från föreningarna likaså.
– Det känns mer professionellt här än på Stadsbiblioteket. De som kommer hit känner sig trygga och förstår att det är på allvar, säger Karin Rinander.
76 studenter varvar sina studier med frivillig praktik. De svarar gratis på juridiska frågor om allt från anställningsavtal till vårdnadsumgänge och skadestånd. De flesta av studenterna utför detta arbete två timmar varannan vecka.
– Förra gången fick vi en tryckfrihetsfråga. Hur står det till med grundlagen? Det var roligt, säger Karin Rinander.
Den som söker sig till jouren får träffa en grupp studenter som hjälps åt med det juridiska resonemanget. Man får information och kanske olika förslag på olika vägar för att gå vidare, men inga regelrätta råd.
– Det känns jättebra att redan nu kunna hjälpa och dela med sig till dem som kanske inte har råd med en advokat, säger Madeleine Nählstedt, som går sin sjätte termin.
– Det tråkiga är att man får se hur många elakingar det finns som utnyttjar okunskap och för folk bakom ljuset, säger Karin Rinander.
Att vara med i Juristjouren är populärt. Många blir inte antagna förrän efter andra eller tredje försöket. Förutom avklarade tentor från tre terminers studier krävs att de under en intervju visar att de är mogna för ansvaret att ge information till människor i känsliga situationer.
– Det är en jättebra erfarenhet att testa juridiken på verkliga människor med verkliga problem. Det är ju en mycket teoretisk utbildning, säger Olof Cronvall, ordförande i föreningen.
Många som söker sig till jouren har känt ett behov av att träna bemötande. Det ingår inte i utbildningen.
I vilken utsträckning det ideella arbetet är meriterande har studenterna svårt att uppskatta. Det har i alla fall hjälpt föreningskamrater till praktikplatser.
– Man visar ju sitt engagemang och om man för fram detta med bemötandet så måste det vara positivt, resonerar Olof Cronvall.
– För mig betyder det mycket oavsett. Om det är meriterande får framtiden utvisa, säger Karin Rinander.

Upplyser vid träffar och över telefon

Juristjouren är en ideell förening, bildad 1978.
Juridisk upplysning sker vid träffar och över telefon, i Lund och på medborgarkontor i Malmö och byar runt städerna. Studenterna åker även ut till föreningar och informerar.
Information om tider och platser finns på juristjourenlund.se och på föreningens sida på Facebook.

Jubileum firas med frågestund

Den 6 april firar föreningen sina 35 år med att svara på allmänhetens frågor på Stortorget i Lund klockan 11–14.

Gå till toppen