Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kan ekonomer skriva?

Hallå där, Therese Nilsson, på Ekonomihögskolan i Lund, som är ny redaktör för tidskriften Ekonomisk Debatt. Hennes första nummer kom ut nyligen.

Therese Nilsson.Bild: Foto: Charlotte Carlberg Bärg
Är ekonomer bra på att skriva?
– Det tycker jag verkligen att de är, inte minst med tanke på att vi nationalekonomer ofta skriver på engelska annars.
Vad är din uppgift som redaktör?
– Att välja bland de inkommande bidragen, se vilka som platsar och ge konstruktiva kommentarer. Vi är två redaktörer, ovanför oss finns ett redaktionsråd.
Vem vänder sig Ekonomisk Debatt till?
– Samhällsintresserade personer i allmänhet, så språket får inte vara för tekniskt. Många av våra läsare är nationalekonomer, personer på olika förvaltningar och myndigheter som vill få en bild av den senaste forskningen.
Vilken är den största samhällsekonomiska frågan?
– Det som diskuterats mest den senaste tiden är den ekonomiska krisen och att den får effekter på alla oavsett om landet är i kris eller inte. Diskussionen handlar främst om vad som orsakat den och hur olika konsekvenserna blir beroende på kvaliteten på formella och informella institutioner, så som äganderätter och graden av korruption.
Hur långt är ditt uppdrag?
– Jag ska vara redaktör under två år. Vi kommer ut med åtta nummer varje år varav ett specialnummer. I år handlar det om tjugo år efter Lindbeckskommissionen.
Vad gör du på Ekonomihögskolan?
– Jag är forskare i nationalekonomi och forskar om globaliseringens konsekvenser och i hälsoekonomi.

Fakta

Ekonomisk Debatt ges ut i åtta nummer per år. Tidskriftens syfte är att debattera aktuella samhällsekonomiska frågor. Akademiskt och praktiskt verksamma ekonomer medverkar som skribenter. Tidskriften ges ut av Nationalekonomiska föreningen.
Gå till toppen