Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Billström måste fundera över sin framtid

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) tar sin migrationsminister i örat. Efter ett möte på tu man hand ställer han Tobias Billström inför ett ultimatum:
Antingen bejakar Billström Sveriges generösa flyktingpolitik – eller så har han förlorat statsministerns förtroende och måste avgå.
Efter sex och ett halvt år som migrationsminister – längre än vad något tidigare svenskt statsråd med ansvar för invandrarfrågor suttit på sin post – måste Tobias Billström fundera över statsministerns ord och sin egen framtid.
Så här sade Reinfeldt till TT igår:
”Han har på sistone brustit några gånger och det är försvårande att det har skett vid flera tillfällen. Därför har jag gjort klart för Tobias Billström att vägen för att återvinna förtroendet går via att han håller sig till den humana inriktning vi har på politiken och att han arbetar hårt för att återvinna sitt förtroende”. Reinfeldt preciserar inte vid vilka tillfällen Billström ”brustit”. Men i tre olika intervjuer har Billström talat om behovet av en minskad asylinströmning till Sverige:
I januari sade han i en intervju med Sydsvenskan att det var ”oacceptabelt” att tusentals personer från Balkan söker asyl i Sverige och att ”människor som fått nej efter genomförd prövning” slukar allt för stora resurser i svenskt flyktingmottagande.
I februari sade han i en intervju med Dagens Nyheter att ”volymen” på den höga asylinvandringen måste sänkas.
Och nu i mars har han vållat rabalder när han i DN talat om att att personer som gömmer papperslösa inte är ”en trevlig blond svensk dam” utan ”landsmän som inte alls är blonda och blåögda”.
Billström ber om ursäkt för det senare uttalandet, men kraven på att migrationsministern bör avgå duggar likväl tätt. Igår framfördes sådana krav på både Aftonbladets och Expressens ledarsida. Och på sociala medier är upprördheten stark.
Fredrik Reinfeldt själv uttrycker sig inte i termer av ”blonda och blåögda”, men faktum är att han i en intervju med Sydsvenskan i december resonerade om asylinvandringen i termer som var snarlika Tobias Billströms ordval. Reinfeldt talade bland annat om behovet av lägre ”volymer”. ”Min uppfattning är att när invandrare väl kommer in i utbildning, in i språket, in i det svenska samhället så är invandringen bra för svensk ekonomi och något som i grunden flertalet svenskar accepterar. Men när det sker till stor volym, då finns det en del som känner att nu blir det kanske lite för mycket”, sade Reinfeldt.
Tobias Billström har anklagats för att anamma Sverigedemokraternas språkbruk. Igår gjorde Reinfeldts upptuktelse honom till hett villebråd för massmedier. Billströms dagar som migrationsminister anses vara räknade. Statsministern är helt överens med sin migrationsminister om grunden för svensk flyktingpolitik, men det gäller också att klä den med rätt ord.
Gå till toppen