Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dementerar skattehöjning

Pia Kinhult, regionstyrelsens ordförande (M) dementerar att en skattehöjning är på gång i Region Skåne. Men regionrådet Carl Johan Sonesson (M) står fast vid att det måste föras en öppen diskussion om skattefrågan.

Pia Kinhult (M).Bild: Foto: Thomas Löfqvist
I förra veckan gick regionrådet Carl Johan Sonesson (M) ut i Sydsvenskan och uttalade att han ställer sig öppen till en diskussion inom femklövern om att regionskatten eventuellt måste höjas nästa år.
Sonesson är ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden, och regionens högsta sjukvårdspolitiker.
Han påpekade att två av fem partier, Miljöpartiet och Folkpartiet, nu kräver skattehöjning för att ge mer pengar till vården - och han anser att det är en realitet som regionledningen måste utgå ifrån.
"Jag säger inte rabiat nej utan öppnar upp för att vi ska ha en diskussion", sade han.
På sin Facebooksida skriver nu regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M) att hon tar avstånd från det uttalandet, och att det var en feltolkning från mediernas sida.
"Jag kan dementera allt tal om att vi skulle ändrat oss kring vad som krävs och det ekonomiska läget", skriver hon och fortsätter: "Vad Carl Johan Sonesson försökte säga var bara att frågan för 2014 är för tidigt väckt och att ingen idag vet hur ekonomin kommer att utvecklas till nästa år … Tyvärr blev tolkningen i media överdriven på Sonessons uttalande. Han har försökt förklara men det är alltid svårt."
Själv säger Carl Johan Sonesson till Sydsvenskan att han är korrekt citerad och att han inte har något att invända mot artikeln. Han tycker att Pia Kinhult borde läsa den igen.
– Hon får ju läsa citaten, att jag tycker att man ska diskutera det här i fullmäktigegruppen. Utgångsläget är naturligtvis att vi ska behålla vår skattesats om ekonomin tillåter det. Men vi måste kunna diskutera det.
Så du anser inte att artikeln är överdriven?
– Nej, jag tycker att den är korrekt. Inget är felciterat.
Har du fått mycket kritik internt efter utspelet?
– Nej, ingen har hört av sig internt på mejl eller så.
Har Pia Kinhult kritiserat dig för utspelet?
– Det vill jag inte kommentera.
Sydsvenskan har förgäves sökt Pia Kinhult för en kommentar. Vi fortsätter att söka henne under dagen.

Vad tycker du om skattediskussionen? Kommentera nedan.

Gå till toppen