Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Får själva betala bredbandet

11 795 kronor kommer det att kosta varje Ljunghusenbo att koppla upp sig till bredband.

I Ljunghusen får de boende nu möjlighet att installera riktigt snabbt bredband.Bild: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
En grupp Ljunghusenbor har tröttnat på den dåliga tillgången på bredband och har förhandlat fram ett avtal för ett nytt nät.
Varje villafastighet får betala 11 795 kronor (efter ROT-avdrag) i installationsavgift och bostadsrättsföreningarna betalar 8 500 kr per lägenhet. Därefter kostar det 299 kronor i månaden för så kallat 100/100 bredband. Det ska också tas fram ett paket för sommargäster.
Ljunghusenbon Jens K Ismunden har varit med och förhandlat fram avtalet med AKEA/Eltel som är redo att bygga nätet, Telias dotterbolag Skanova som kan driva och äga nätet samt Bredband2 som blir operatör.
– Hittills har cirka 52 procent av hushållen visat intresse, men det krävs att 60 procent av de boende skriver under avtalet och betalar, säger Jens K Ismunden.
Nu ska initiativtagarna hålla informationsmöten för att få ihop den önskade andelen abonnenter.
Vellinge befinner sig i bottenskiktet bland de svenska kommunerna när det gäller tillgången till bredband. Endast 4 procent av Vellingeborna har tillgång till bredband med minst 50 Mbit/s brandbredd. Rikssnittet är 48 procent.
Vellinge kommun har aviserat att man innan sommaren ska lansera en handlingsplan för att öka tillgången till bredband.
– Men planen ska inte innebära att vi subventionerar ett kommunalt bredbandsnät och på det sättet rycker undan mattan för privata initiativ som det i Ljunghusen. Jag bor i Ljunghusen och ska som privatperson teckna mig för ett abonnemang, säger kommunalrådet Lars-Ingvar Ljungman (M).
Gå till toppen