Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

ÖB: Ge försvarets tolkar asyl

Den svenska styrkans tolkar i Afghanistan hotas och bör få asyl i Sverige när den svenska insatsen avvecklas. Försvarsmaktens krav upprepas nu av ÖB Sverker Göranson, på besök hos styrkan utanför Mazar-i-Sharif.

ÖB Sverker GöransonBild: Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Den svenska styrkans tolkar i Afghanistan hotas av talibaner och bör få asyl i Sverige när den svenska insatsen avvecklas. Försvarsmaktens krav upprepas nu av ÖB Sverker Göranson, på besök hos styrkan utanför Mazar-i-Sharif.
– I en sådan här miljö är tolken en helt vital del av insatsen (...) Ska vi kunna fungera och rekrytera i framtiden, oavsett vilket land det gäller, måste tolkarna uppfatta att vi tar hand om dem, säger han till DN.
ÖB vill att regeringen skapar ett asylprogram för dem.
Göranson är åter på jobbet efter drygt två månaders sjukskrivning för överansträngning. I dag möter han försvarsminister Karin Enström (M) i Skövde.
En dragkamp om resurser pågår mellan försvar och regering. Försvaret anser sig behöva 4 miljarder mer per år. Regeringen vill spara 500 miljoner per år.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen