Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

”Undvik kontakt med fågelbajs”

Ovanligt många människor i södra Sverige har insjuknat i papegojsjuka, uppger Smittskyddsinstitutet. Främst Skåne och Kronoberg har drabbats. Nu uppmanar myndigheten alla att undvika kontakt med fågelbajs och att göra rent fågelbord med såpvatten eller sprit.

GråsparvBild: Foto: Göran Olsson
Ovanligt många människor i södra Sverige har insjuknat i papegojsjuka. Hittills i år har 20 fall rapporterats, jämfört med mellan fem och tio fall per år normalt. Flertalet som insjuknat har hanterat fågelbord eller kommit i kontakt med fågelbajs på olika sätt, uppger Smittskyddsinstitutet (SMI).
- Det är framför allt Skåne och Kronoberg som har drabbats nu under vinterhalvåret, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet.
Fallen är spridda och har smittan har sitt ursprung hos vilda fåglar som sparvar och duvor snarare än tamfåglar enligt Smittskyddsinstitutet. 
För fyra år sedan avled en 50-årig man i Karlskrona efter att ha smittats när han röjde i en trädgård. Mannen kom i kontakt med fågelbajs via fågelbon och fick sedan lunginflammation. Obduktionen visade att han var smittad av papegojsjuka.
Papegojsjuka kan överföras mellan fåglar och människor och orsakas av bakterien Chlamydydophila psittaci. De flesta som insjuknar får lindriga influensaliknande symtom, men allvarliga fall av lunginflammation förekommer också. Infektionen går att behandla med antibiotika.
- Det är ovanligt med allvarligare fall men det har varit något dödsfall de senaste åren, säger Anders Wallensten.
SMI uppmanar nu människor att undvika kontakt med fågelavföring och att rengöra fågelborden utomhus med såpvatten eller desinfektionsmedel.
Kenneth Bengtsson är aktiv i den ideela föreningen Fågelskydd Spillepengen och arbetar med att ta hand om skadade fåglar runt Malmö och Lund.
- Det är allt från fiskmåsar och duvor till ugglor. I huvudsak är det folk som ringer till oss och berättar om till exempel en sparvhök som flugit in i ett fönster och blivit omtöcknad, säger han.
Smittskyddsinstitutets varning har inte nått honom än. Normal hygien efter hantering av fåglar och rengöring av burarna som föreningen använder ingår redan i rutinerna.
- Vi har hållt på i 17 år och ingen av oss har blivit drabbad men man ska ta det på allvar, säger Kenneth Bengtsson.
Gå till toppen