Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Köpvärda beställningstips

Fem råd från Anders Fagerström.

Beställningssortimentet är för vinälskaren en ständig glädjekälla. Ja, naturligtvis inte allt bland de tusentals vinerna, men väldigt mycket. Den här veckan blir det ett par beställningstips, som jag finner i hög grad köpvärda, och beställer man denna torsdag före skärtorsdagen så finns en god chans att vinerna kommer fram till påsk.
2011 Chablis Dom. Thierry Mothe, 5564, 109 kr
Ett vin med charmig omedelbarhet: I näsan massor med gröna äpplen som återkommer i den torra, smaken där också en del av jordmånens kalkighet exponeras. Den höga syra gör att detta unga vin mycket väl kan användas som salivretare före maten för att sedan serveras till skaldjur. Det är annars alltid chablis-time!
2009 Kronovalls Vinslott Tirage Rosé, 76230, 169 kr, beställningsvara.
Till Kronovall kom ett stilla vin (på champagnedruvorna pinot noir och chardonnay) från Trentino i Italien för att i det skånska slottets källare få sin andra jäsning, den process som kallas tirage och som ger bubblorna i flaskan. Torrt och med bra mousse, trevlig frukt med viss sötma, krutig mineralitet och god längd. Ett festligt och användbart mousserande vin för påsk- och vårbruk. Beställningsvara.
2010 Periquita Reserva, 2560, 79 kr (box 3 liter 259 kr)
Ett vin i lite samma stil som Rocca dei Leoni nedan men inte lika komplext. Portugals varma sol har lyst över druvorna på Setubal-halvön söder om Lissabon och gjort dem sötmustiga, Atlantens nattsvalka har gett syrorna en chans och faten har gett god krydda åt detta, med rätta, populära vin.
2011 Porcupine Ridge Syrah, 22996, 99 kr
Ett piggsvin som inte sticks! Tvärtom har syrahdruvorna fått mycket sol och är mustigheten rejäl. Lite rök finns, inte oväntat eftersom vinet är sydafrikanskt, och vanilj från faten men det är björnbären som dominerar. Ett vin för den frusne. Ibland behöver man ett tillskott av sol och här finns den så att säga på flaska.
2009 Rocca dei Leoni Aglianico, 73157, 119 kr, beställningsvara
Ett djupt och maffigt rött från "lejonens klippa" i Kampanien i Italien och gjort på den mycket gamla och aromatiska druvan aglianico (uttal: aljánikå), ett ord som sägs kunna härledas till "ellenico", grekisk. Björnbär, örtkryddor och en hel del mineral. Sammetslik frukt och modernt och direkt i apparansen med mjuka tanniner.
Gå till toppen