Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nazister knyts till Swedish Defence League

Swedish Defence League är inte farliga, enligt Säkerhetspolisens bedömning. Men sympatisörerna ”överlappar vit-maktmiljön”, där landets nazister ingår.

Den ideella föreningen Swedish Defence League, SDL, startades för cirka fyra månader sedan av Kamil Ryba, en 29-åring från Göteborg.
– Nu har vi beställt företagspaket och ska få bankgironummer och börja rekrytera medlemmar, säger vice ordföranden Vasili Richardsson.
SDL har sitt ursprung i brittiska English Defence League, en högerextrem rörelse som vuxit fram bland brittiska fotbollshuliganer. EDL har sedan bildandet 2009 organiserat flera gatuprotester i Storbritannien som urartat. De har ofta förlagts till områden med en hög andel muslimer.
Den norske massmördaren Anders Behring Breivik skröt i de första förhören efter dåden i Oslo och på Utøya om sina nära band med EDL. Det tog han senare tillbaka och EDL förnekar allt samröre med Breivik.
Säkerhetspolisen anser att SDL är en del av en ”internationell löst sammansatt” extremistmiljö. Nazister och enskilda personer på den yttersta högerkanten knyts till SDL, men organisationen har aldrig förespråkat våld eller ”avsikt att begå brott för att nå sina syften”, enligt Säkerhetspolisen. Därför riktas inga aktiva insatser mot rörelsen.
Gå till toppen