Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skattespricka i M-toppen

Regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M) dementerar på Facebook att en skattehöjning är på gång i Region Skåne. Men hon vill inte kommentera i Sydsvenskan. Regionrådet Carl Johan Sonesson (M) står fast vid att skattefrågan bör diskuteras.

Åsikterna verkar gå isär i den högsta moderatledningen i Region Skåne om hur skattefrågan ska hanteras. I förra veckan sa regionrådet Carl Johan Sonesson (M) i Sydsvenskan att han vill ha en diskussion bland fullmäktigeledamöterna i regionen om att eventuellt höja skatten nästa år.
Han påpekade att två av fem partier, Miljöpartiet och Folkpartiet, kräver skattehöjning för att ge mer pengar till vården – och att det är en realitet som regionledningen måste utgå ifrån.
”Jag säger inte rabiat nej utan öppnar upp för att vi ska ha en diskussion”, sa han.
Sonesson är ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden, och regionens högsta sjukvårdspolitiker.
Men regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult är inte av samma uppfattning. På sin Facebooksida tar hon avstånd från Sonessons uttalande. Det var en feltolkning från mediernas sida, enligt henne.
”Jag kan dementera allt tal om att vi skulle ändrat oss kring vad som krävs och det ekonomiska läget”, skriver hon och fortsätter: ”Vad Carl Johan Sonesson försökte säga var bara att frågan för 2014 är för tidigt väckt och att ingen idag vet hur ekonomin kommer att utvecklas till nästa år … Tyvärr blev tolkningen i media överdriven på Sonessons uttalande. Han har försökt förklara men det är alltid svårt.”
Själv säger Carl Johan Sonesson till Sydsvenskan att han är korrekt citerad och inte har något att invända mot artikeln. Han tycker att Pia Kinhult borde läsa den igen.
– Utgångsläget är naturligtvis att vi ska behålla vår skattesats om ekonomin tillåter det. Men vi måste kunna diskutera det.
Så du tycker inte att artikeln är överdriven?
– Nej, jag tycker att den är korrekt. Inget är felciterat.
Har du fått mycket kritik internt efter utspelet?
– Ingen har hört av sig internt på mejl eller så.
Har Pia Kinhult kritiserat dig för utspelet?
– Det vill jag inte kommentera.
Sydsvenskan sökte Pia Kinhult hela onsdagen. Hon svarade på sms att hon har ”suttit fast hela dagen” och att hon var ”ledsen” för det.
Sydsvenskan frågade om hon hade tid senare under dagen.
Svaret var: ”Nej”.
Gå till toppen