Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Film

Inget riktigt djup

Ingen riktig finne

OriginalTitle: Laulu koti-ikävästä. Genre: Dokumentär. Actors: Kai Latvalehto, Tauno Latvalehto, Oiva Latvalehto, Anna Järvinen, Love Antell. Country: Finland.
I sitt hemland är Kai Latva- lehto känd som gitarrist i bandet Aknestik (1984–2002). Fast är Finland verkligen hans hemland? Latvalehto växte upp i Göteborg men återvände till norra Finland 1980 och har upplevt sin dubbla kulturella tillhörighet som ett utanförskap i båda länderna.
Kai Latvalehto och Tauno Latvalehto.
I ”I Ingen riktig finne” reser han tillbaka till Sverige med sin far. Resan punkteras av framträdanden där artister med finska rötter framför sånger som skrevs av finska invandrare i Sverige: ett fascinerande musikarv som är okänt för de flesta svenskar.
Musiken och de personliga berättelserna väcker publikens intresse för Sverigefinsk kultur men Mika Ronkainens dokumentär saknar faktamässig fördjupning: när Latvalehto och Harri Mänty (ex-gitarrist i Kent) pratar om sin skolgång vill jag veta mer om de finska klasserna men tråden plockas inte upp.
Ronkainen har tidigare gjort filmer om en manlig skrikkör (”Screaming Men”, 2004) och ett rugbylag i norra Finland (”Freetime Machos”, 2009) och tycks ha ett starkt intresse för homosocial kultur. Jag tror dock att hans skildringar av finsk maskulinitet skulle vinna på ett vidgat perspektiv, där också kvinnor får komma till tals. Här medverkar de enbart som sångerskor; men så är det också musiken som gör ”Ingen riktig finne” riktigt sevärd.
Gå till toppen