Fotboll

Kampen hårdnar om andraplatsen

Sverige lyckades inte besegra Irland hemma på nya Friends Arena. Det oavgjorda resultatet innebär att kampen hårdnar om andraplatsen i gruppen.

Det svenska landslaget som i de senaste tre landskamperna gjort tio mål framåt var trubbigt och fantasilöst.
Frågan efter fredagens mållösa VM-kvalmatch var: vart tog självförtroendet från de senaste matcherna vägen.
– Det är en bra fråga. Vi har ett oerfaret lag där fyra fem spelare aldrig spelat en VM-kvalmatch tidigare. Det kan vara en orsak till att vi inte kommer upp i den kvalitet som krävs, sa en dämpad svensk förbundskapten efter matchen.
I förhandssnacket hade det handlat om ett Irland som var starka på fasta situationer, farliga i kontringarna och inte tänkte backa hem och slå vakt om den poäng de hade när matchen började.
Det blev tvärt om.
Irland var tama framåt och kompakta i försvaret.
– Vi skapar fyra hyfsade chanser i första och en bra i andra, konstaterade Erik Hamrén.
I den 21 minuten nickade Zlatan Ibrahimovic ner ett uppspel till sin nye anfallskollega Tobias Hysén som drog till. Skottet blev dock inte hårdare än att Irlands målvakt Davis Forde hann ner och räddade.
Hysén fick också nästa chans i 30:e minuten, men lyckades han inte få kontroll över bollen i skottögonblicket.
Strax efter fick Zlatan Ibrahimovic sin första heta chans. Den svenske anfallare tog sig in i straffområdet och sköt ett skott som styrdes till hörna av en irländsk försvarare. På den efterföljande hörnan nickade han utanför.
– Man hade önskat att vi skulle ha skapat mer och även fått utdelning, sa Erik Hamrén som hade pekat ut Rasmus Elm som en nyckelspelare inför matchen.
Rasmus Elm kom inte alls upp i normal kapacitet. Han hade svårt att komma in i spelet och hittade sällan rätt med några öppnande passningar.
Den 25-årige mittfältaren, som avgjorde i slutminuten mot Tyskland, fick ett skottläge i matchens sista sekund igår också, men Irlands målvakt David Forde lyckades dock få en vante på skottet och styrde det utanför.
De 49436 supportrar, som hade kommit för att se Sverige vinna den första tävlingslandskampen på den nya Friends Arena, fick vända hem efter en mållös afton.
Möjligtvis fanns ett tusental irländska supportrar som kunde glädja sig åt att de inte lät Sverige rycka i jakten på andra platsen bakom Tyskland
I slutet av andra halvlek försökte Erik Hamrén förändra matchbilden. Tobias Hysén fick kliva av till förmån för Ola Toivonen. Bytet innebar också att Zlatan Ibrahimovic gick längre upp i banan.
– Vi ville att han skulle komma högre upp. Vi lyfte upp bollarna på honom. Han vann duellerna, men vi lyckades ändå inte komma till de chanserna, sa Erik Hamrén, som också konstaterade att man inte hade en av sina bättre dagar.
– Man har bättre och sämre dag. Det gäller även journalister. Ibland skriver ni bättre än andra dagar. Så är livet.

Fotnot:

Gruppettan är klar för VM i Brasilien, medan grupptvåan kan nå VM genom att besegra en annan grupptvåa i play off-spel.
Gå till toppen