Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Billigare bostäder planeras

Det kan bli fler bostäder än planerat innanför Ön. Här prövas också ett nytt sätt att bygga billigt.

Limhamns gamla industriområde växer i sin nya skepnad. Nu vill Skanska bygga 700 nya bostäder med billigare material.Bild: Lars Brundin
Skanska vill bygga bostäder på företagets gamla byggtomt mellan Barlastgatan och kolvärmeverket. Den är avsedd för kontor, hantverk och lättare industri, men företaget har ansökt om att få planen ändrad. I så fall blir det plats för 700 lägenheter och en förskola.
Tanken är att locka ut människor som inte vill betala enorma belopp för att bo intill Limhamns hamnbassäng. Området kallas Limhamns läge och Limhamns sjöstad i annonser om de hus som redan är inflyttade på andra sidan Barlastgatan. Skanska vill spara pengar på att bygga åtta lägenheter kring ett trapphus istället för två eller fyra. Det innebär att några bara får fönster mot norr och några mot andra väderstreck.
Stadsbyggnadsnämndens ordförande Carina Svensson (S) uppskattar försöket. Stadsbyggnadsdirektören Christer Larsson säger att för- och nackdelar ska studeras noga i ett planprogram.
Sveareal och Limhamnshus Sverige vill ha detaljplanen ändrad för en tomt innanför Skanskas, i hörnet Packhusgatan-Magasinsgatan. Den är avsedd för kontor och lättare industri, men företagen vill istället bygga 300 bostäder plus förskola och butiker.
För det gamla spårområdet i sydvästra delen av kvarteret Gjuteriet har en ny detaljplan just antagits. Därmed är det möjligt att bygga bostadshus med 150 lägenheter och lokaler i bottenvåningarna. Marken ägs av Malmö-Limhamns Järnvägs AB (MLJ) och fastighetsbolaget Klövern. Det blir en del av en blandad bebyggelse som ringas in av Packhusgatan, Magasinsgatan, Geijersgatan och Limhamnsvägen. I planerna ingår en ruderatpark som påminner om områdets industrihistoria och en skola i anslutning till MLJ:s gamla lokstall.
NCC har fått bygglov för 39 radhus på andra sidan lokstallet, intill Limhamnsvägen.
Gå till toppen