Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trots kravaller - polisen nöjd

Det blev flera konfrontationer mellan polis och motdemonstranter när islamfientliga Swedish Defence League demonstrerade på Stortorget.

Rätt snabbt återfick det massiva polisuppbådet kontrollen. Och när några ur den tjugohövdade skaran i Swedish Defence League väl började tala, en timme efter utsatt tid, lyckades folkmassan överrösta dem – oavbrutet i trekvart.
SDL-gänget packade ihop och bussades under poliseskort iväg från de ihärdigaste motdemonstranterna, ett mindre gäng mestadels maskerade män som försökte genskjuta ekipaget vid Adelgatan.
Därefter följde flera konfrontationer mellan motdemonstranter och poliser, utrustade med piketbussar och polishästar, i kvarteren runt Sankt Petri kyrka.
Två personer greps misstänkta för att ha förberett allmänfarlig ödeläggelse. Fem personer omhändertogs i enlighet med polislagens paragraf 13 och två personer misstänks för skadegörelse vid Centralplan där en polisbild sattes i brand. 
Bland motdemonstranterna hördes många tala danska.
– Ja, det är en bild som vi också har, att många rest hit från Danmark för att delta, säger Ewa-Gun Westford.
Ingen av de frihetsberövande ska dock vara dansk, enligt henne.
Polisens uppskattade att runt ettusen personer mötte upp på Stortorget en timme innan den islamfientliga rörelsen SDL – med kopplingar till både Sverigedemokraterna och Tryckfrihetssällskapet – skulle hålla en manifestation utanför Residenset.
Vänstern hade organiserat en motdemonstration på Stortorget samtidigt som en antirasistisk manifestation inleddes på Möllevångstorget. Därifrån tågade ett efterhand växande antal demonstranter till Stortorget.
Många hade fanor och banderoller med sig, "Riv Reva" och "Från Kristallnatten till Utøya - högervåld då och nu" stod det på två.
När massan nådde den yttersta raden av de många kravallstaket som skulle hålla isär meningsmotståndarna på Stortorget tog det bara ett par minuter innan bråket började.
De främsta leden demonstranter lyckades riva bort ett avsnitt kravallstaket medan stenar, knallskott och rökfacklor haglade.
Passiva åskådare flydde samtidigt som polisen gick till motattack och rätt snabbt lyckades få ordning igen.
En stund efter klockan ett när SDL:s demonstrationstillstånd började gälla satte dessa igång högljudd vit makt-musik i högtalaranläggningen utanför Residenset.
En timme senare började en rad SDL-talare avlösa varandra. Men inte ens de som stod närmast bakom raderna av kravallstaket kunde höra ett ord.
Motdemonstranterna lyckades överrösta talarna oavbrutet med slagord som "Hela Malmö hatar rasister" tills SDL var färdiga strax före klockan tre.
Det tjugotal anhängare som tillhörde SDL-gruppen var de enda som applåderade talarna innan de forslades iväg.
När Sydsvenskan ber Ewa-Gun Westford summera lördagen säger hon att hon är nöjd med polisens insatser i sin helhet.
– Jag tycker att vi har gjort ett bra jobb. Vi har varit noggranna med dialogen och kommunikationen. Jag är ledsen att det hände som hände men vi har säkerställt yttrandefriheten och därför är vi nöjda.
De gripna släpptes under kvällen, uppger Anders Kristersson, inre befäl i Malmö sent på lördagskvällen.

SDL

Den ideella föreningen Swedish Defence League, SDL, startades för cirka fyra månader sedan av en 29-åring från Göteborg.
Den har sitt ursprung i English Defence League, en högerextrem rörelse som vuxit fram bland brittiska fotbollshuliganer och organiserat en rad gatuprotester med islamfientliga utgångspunkter som ofta urartat.
Den svenska säkerhetspolisen betecknar SDL som en del av en "internationell löst sammansatt" extremistmiljö med viss knytning till nazister och personer på yttersta högerkanten.

Fotnot

Polislagen, trettonde paragrafen, innebär att polis har rätt att gripa den som stör den allmänna ordningen.
Gå till toppen