Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Församlingarna axlar ansvaret

Religionen kan fylla en viktig funktion för nyanlända migranter. Det menar Magdalena Nordin, som är filosofie doktor i religionssociologi.

– En del känner nog en tröst i den teologiska förankringen. Att de genom tron får ett svar och en mening till varför de tvingats migrera, och varför livet blev som det blev. Samtidigt lägger en del migrantsamfund stor tyngdpunkt på de sociala bitarna. Församlingen fungerar som ett nätverk, där man hjälper varandra med bostad, arbete, och tar hand om barnen och ungdomarna.
Finns det risk att de blir isolerade i samhället och att det därmed motverkar integrationen?
– Jag kan inte se att det skulle vara negativt bara för att det är avvikande. I själva verket axlar ju dessa församlingar det ansvar som många menar att staten borde ta. Visst kan det uppstå svårigheter om församlingen förmedlar värderingar som skiljer sig från dem som råder i resten av omgivningen, men det är inget egentligt problem, så länge medlemmarna mår bra och inte kommer i konflikt med exempelvis gällande lagstiftning.
Men även om antalet migrantförsamlingar ökat på senare år finns inga tecken på att religionen kommer att få större plats i framtiden, snarare tvärtom, menar Magdalena Nordin.
Gå till toppen